Ga naar de inhoud
Enorme toename

Steeds meer leerlingen op islamitische basisscholen

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen is met ruim 60 procent toegenomen. Beeld © ANP

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen is in de afgelopen tien jaar met ruim 60 procent toegenomen. Hoewel er veel discussie rondom islamitisch onderwijs is, lijkt de kwaliteit van de scholen te zijn verbeterd. Zo scoren ze al vijf jaar op rij het beste op de Cito-toets.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), waar de Volkskrant vanochtend over schrijft. Waren er in 2008 nog 9.324 leerlingen in het islamitische basisonderwijs, in 2018 was dat aantal gestegen tot 15.078.

De trend is opvallend, omdat het aantal leerlingen op protestantse en katholieke scholen nagenoeg gelijk is gebleven.

Waarom
Lees ook:
Waarom maken gemeente Westland en de minister ruzie over een islamitische school?

Scholen ter discussie

Islamitische scholen staan de laatste tijd ter discussie. Zo draaide minister Slob vorige maand de geldkraan van het Cornelius Haga Lyceum dicht omdat het bestuur van die islamitische school haar zaken niet op orde kreeg.

Lhbti-vijandig

Ook werden er door homobelangenvereniging COC eerder dit jaar zorgen geuit over een lesmethode van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). Daarin wordt scholieren voorgespiegeld dat Allah homoseksualiteit verafschuwt.

De belangenvereniging vond dit lhbti-vijandig en vroeg de onderwijsinspectie in te grijpen. De inspectie zag daar in eerste instantie geen reden toe. Later besloot minister Slob toch om de lesmethode te laten doorlichten.

'Amsterdam
Lees ook:
'Amsterdam wilde islamitische school oprichten om Haga Lyceum te ondermijnen'

Beeldvorming verbeterd

Dat het islamitische onderwijs in de afgelopen jaren toch zo is gegroeid, komt volgens onderwijsdeskundige Cok Bakker van de Universiteit Utrecht door de verbeterde kwaliteit. Zo scoren islamitische scholen al vijf jaar op rij het beste op de Cito-toets.

"De beeldvorming van het islamitisch basisonderwijs is verbeterd, zowel bij ouders als naar de Onderwijsinspectie toe", verklaart Bakker in de Volkskrant.

Volgens ISBO-voorziter Gökhan Çoban voelen kinderen zich op islamitische scholen thuis en kunnen ze daardoor optimaal presenteren.

Diversiteit belangrijk

Onderwijsdeskundige Bakker zegt dat 'het buiten kijf staat dat kinderen beter leren in een vertrouwde omgeving'. Maar volgens hem valt er ook zeker iets te zeggen voor diversiteit.

"Daar kun je immers ook van leren. We leven nu eenmaal in een pluriforme samenleving, je moet met verschillen kunnen omgaan."

1 procent gaat naar islamitische basisschool

In de afgelopen vijf jaar werden er volgens de Volkskrant 17 aanvragen voor nieuwe islamitische scholen ingediend. 15 daarvan werden door gemeenten gehonoreerd.

In totaal zijn er in Nederland 54 islamitische basisscholen. 1,07 procent van het totale aantal basisschoolkinderen in ons land gaat naar een islamitische basisschool.

Op deze islamitische basisschool werd in de zomer het begin van de vakantie uitbundig gevierd

01:40
Op de school in Maastricht namen leerlingen van groep acht afscheid.