50 miljoen per jaar

Kabinet trekt portemonnee voor verbetering verkeersveiligheid

11 december 2019 03:12 Aangepast: 11 december 2019 09:06
Vooral de verkeersveiligheid voor fietsers moet verbeteren. Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil flink gaan investeren in verkeersveiligheid. De komende tien jaar maakt het kabinet ieder jaar 50 miljoen euro vrij voor veiligere kruispunten, fietspaden en wegen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil in de komende tien jaar in totaal een half miljard euro vrijmaken voor veiligere infrastructuur.

Minister Van Nieuwenhuizen zegt dat dat hard nodig is. "Het aantal slachtoffers loopt op in plaats van dat het naar beneden gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ranglijst verkeersveiligheid Europa: Nederland zakt ver weg

Samen met provincies en gemeenten heeft het ministerie het afgelopen jaar een Strategisch Plan Verkeersveiligheid gemaakt. Daarin is in kaart gebracht wat er allemaal nodig is om Nederland verkeersveiliger te maken.

'Heel veel werk aan de winkel'

"Er is heel veel werk aan de winkel, bijvoorbeeld ook ten aanzien van gevaarlijke kruispunten", vertelt Van Nieuwenhuizen.

Ze wil zich met name ook richten op de veiligheid van fietsers. "Er zijn de afgelopen jaren meer dodelijke slachtoffers gevallen op de fiets dan in de auto."

Geld van gemeentes en provincies

Met het geld moeten de gevaarlijke kruispunten, rotondes en fietspaden aangepakt worden. De minister hoopt dat gemeentes en provincies ook meedoen en eenzelfde bedrag investeren.

Als dat lukt, zou er de komende tien jaar in totaal een miljard euro vrijkomen voor veiligere infrastructuur.

Steeds meer doden op kruispunten: elk jaar 20.000 ongelukken

Uit een uitgebreide analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws bleek eerdere deze maand dat het aantal verkeersdoden op kruispunten toeneemt.

Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen, 25 meer dan in 2016. Het totaal aantal ongelukken op kruispunten ligt de laatste jaren rond de 20.000, bij 16.000 daarvan raakten mensen gewond. Vooral fietsers zijn de klos.

Benieuwd naar ongelukken en gevaarlijke kruispunten in je eigen buurt? Voor alle woonplaatsen in Nederland heeft RTL Nieuws dit in kaart gebracht. Check je eigen woonplaats hier.

App-verbod op de fiets

De minister benadrukt dat er nu al veel gebeurt om de verkeersveiligheid te verbeteren: "Denk aan het recente app-verbod op de fiets en de campagnes om mensen te wijzen op het gevaar van afleiding en alcohol in het verkeer."

Appen op de fiets verboden, maar wat als je stilstaat?

Appen op de fiets mag niet meer, maar hoe zit het met navigatie gebruiken en muziek luisteren?

Minder aandacht, minder geld

Ondanks die maatregelen is het aantal verkeersdoden in Nederland sinds 2010 gestegen. In 2018 nam het aantal slachtoffers zelfs met meer dan 10 procent toe. Deskundigen vertelden RTL Nieuws eerder dit jaar dat die stijging deels te maken heeft met verkeerde keuzes van de overheid.

Zo kozen wegbeheerders en het kabinet niet altijd voor maatregelen die de verkeersveiligheid ten goede kwamen. Als voorbeeld noemden deskundigen het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Dat vonden zij een maatregel waarbij verkeersveiligheid een ondergeschikte rol speelt.

Dieren als 'levende drempel' om auto's te laten afremmen

Wilhelm van de Vooren heeft een wel heel bijzondere manier om automobilisten te laten afremmen: hij laat zijn kippen, eenden en ganzen loslopen over straat.

'Impact van een verkeersongeval is groot'

Minister Van Nieuwenhuizen wil de verkeersveiligheid er met goede projecten nu weer bovenop helpen.

"De impact van een verkeersongeval is groot. Achter de kille cijfers over het toenemend aantal verkeersongelukken, schuilen verhalen van groot menselijk leed en verdriet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore