'Begrijpelijke keuzes'

Rapport tramaanslag Utrecht: communicatie naar publiek kon beter

10 december 2019 13:16 Aangepast: 10 december 2019 14:17
Politie bij de Utrechtse tram na de schietpartij. Beeld © ANP

Een half jaar na de aanslag in Utrecht wordt duidelijk wat wel en niet goed ging bij de hulpdiensten. Zo was het advies van de politie om binnen te blijven terecht, maar kon de communicatie over de noodzaak en tijdsduur beter.

Dat blijkt uit een uitgebreid rapport in opdracht van de gemeente Utrecht, dat is opgesteld in samenwerking met COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Volgens hun onderzoek konden bepaalde zaken beter, maar waren de keuzes begrijpelijk met de informatie die er op dat moment was.   

De belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport:

  • Advies om binnen te blijven was terecht, maar communicatie over noodzaak en tijdsduur kon beter
  • Informatie op snelle en juiste manier delen was voor hulpdiensten lastig tijdens het incident, waardoor ze moeilijk een eenduidig beeld kregen
  • Communicatie rondom het afkondigen van dreigingsniveau 5 kon beter
  • De politie sprak terecht al snel van een ‘aanslag met mogelijk terroristisch motief’
  • Het betrekken van maatschappelijke organisaties zoals scholen, vervoersbedrijven en zorginstanties helpt bij het beheersen van de impact van een incident.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gökmen T. moet verplicht naar rechtbank in zaak-aanslag Utrecht

Begrijpelijke keuzes 

Burgemeester Jan van Zanen liet al snel na de aanslag weten te willen leren van de gebeurtenissen van die dag. Daarom is er een onderzoek gedaan naar het optreden van de crisisorganisatie in Utrecht. Dit gaat onder andere over de samenwerking tussen de hulpdiensten en de communicatie.  

Het rapport is redelijk positief over het optreden van de Utrechtse crisisorganisatie. Ze maakten volgens de onderzoekers begrijpelijke keuzes op basis van de kennis die ze op dat moment hadden. 

Tramaanslag in Utrecht, dit gebeurde er:

Op 18 maart kwam Utrecht om 10:45 compleet stil te staan. Op dat moment kwam de eerste melding bij de politie binnen van een schietpartij in een tram.

Uiteindelijk werd het een dag waarop alle hulpdiensten nauw moesten samenwerken, in een situatie die nog nooit in Nederland was voorgekomen. Op het 24 Oktoberplein vielen vier doden en meerdere gewonden nadat een man het vuur had geopend.

Hoofdverdachte Gökmen T. werd niet lang hierna aangehouden. Zijn zaak loopt nog steeds, maandag verschijnt hij weer voor de rechter voor een tussentijdse zitting. 

Daan zat in tram schietpartij Utrecht

Daan had niet meteen door wat er aan de hand was. "Tot ik de schutter zag. Toen dacht ik: ik moet hier weg."

Communicatie

Toch waren er wel een paar verbeterpunten. Zo kon de communicatie over het advies om binnen te blijven beter, omdat er veel onduidelijkheid was over de noodzaak en tijdsduur hiervan. Ook ontstond er snel het beeld dat het binnenblijven samenhing met het opschalen van het dreigingsniveau naar 5, terwijl dat niet zo was. "Het is belangrijk om helder te communiceren over wat bepaalde maatregelen inhouden", schrijven de onderzoekers.

Ook de interne communicatie kon beter, want bij de hulpdiensten was er lang niet altijd een eenduidig beeld van wat er precies aan de hand was. Dit is volgens de onderzoekers 'een terugkerende uitdaging in crisissituaties'. Daarom onderzoekt de politie op dit moment op landelijk niveau hoe dit beter kan. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon slachtoffer aanslag Utrecht doet zijn verhaal: 'Waarom juist hij?'

Herdenkingsplek

Naast het rapport, kondigde de gemeente ook een herinneringsplek ter nagedachtenis aan de tramaanslag aan. "Een plek waar ruimte is voor verdriet en verbondenheid", zegt de gemeente. "Het ontwerp van deze plek verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na de tramaanslag."

Begin volgend jaar wordt begonnen met de inrichting van de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein. Op 18 maart 2020 moet het klaar zijn, dan is het precies een jaar na de aanslag. Zo zal het monument eruit gaan zien:

Artist impression van de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein Artist impression van de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broers die onterecht in cel zaten na tramaanslag naar rechter: 'Spullen kwijt, nooit excuses, niks'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore