Dode, zieke en stervende dieren

Scheve poten en verlammingen: schrijnende beelden uit konijnenfokkerijen

10 december 2019 10:38 Aangepast: 10 december 2019 14:44
Konijnenfokkerij Beeld © Animal Rights

Konijnen met scheve poten, vervormde achterpoten en verlammingen, de omstandigheden in de konijnenhouderij zijn schokkend. Dat melden Animal Rights en stichting Konijn in Nood op basis van hun onderzoek.

De organisaties onderzochten een jaar lang de commerciële konijnenhouderij in Nederland en maakten daar beelden van. De dierenactivisten troffen bij bijna alle fokkers dode, zieke en stervende dieren aan tussen de levende konijnen. Ook hebben de konijnen verwondingen aan hun pootjes en beschadigde oren. 

Verlamming

Volgens Erwin Vermeulen van Animal Rights hebben meerdere konijnen bacteriële infecties of parasieten opgelopen, waardoor delen van hun lichaam verlamd of vervormd zijn.

Deze infecties zijn volgens de organisaties veroorzaakt doordat de konijnen hun hele leven doorbrengen op een bodem van gaas. De voetzolen van de dieren zijn hier niet op gemaakt, waardoor er wonden, kale plekken en eeltknobbels ontstaan. De bacteriën kunnen op die manier binnendringen, meldt Animal Rights.

Legbatterijen

"Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen", zegt Vermeulen. De dieren zitten op elkaar gepropt in kleine kooien. Volgens Animal Rights is er 'niet of nauwelijks ruimte voor huppelen en rennen en geen mogelijkheid tot graven'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Misselijkmakende' behandeling kalfjes in Belgisch slachthuis

Doordat de konijnen dicht op elkaar zitten verspreiden besmettelijke ziekten zich snel. Het sterftecijfer in de konijnenstallen kan hierdoor tot piekhoogten oplopen, meldt Animal Rights. Op de gemaakte beelden is te zien dat deze dode dieren ook achter blijven in de hokken.

Export buitenland

In Nederland worden ieder jaar zo'n 1,5 miljoen konijnen geslacht. Het grootste gedeelte van deze konijnen wordt geëxporteerd naar het buitenland. In Nederland heeft de consumptie van konijnenvlees een piek rond Kerst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren strenger gecontroleerd op voldoende speelmogelijkheid voor varkens

De schrijnende beelden van de konijnenfokkerij worden naar de NVWA gestuurd."We hopen op een verbod vergelijkbaar met de nertsenhouderij", zegt Vermeulen.

Op hun website bracht Animal Rights naar buiten van de leefomstandigheden van de dieren. De beelden zijn gemaakt bij negen konijnenhouders in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel.

Let op, schokkende beelden:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenactivisten: transport varkens gaat ondanks verbod tijdens hitte gewoon door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore