Ga naar de inhoud
Slot springt open

Test van NS: je chipkaart als fietssleutel voor de ov-fiets

Het slot gaat open met de ov-chipkaart. Beeld © RTL Nieuws

De NS gaat kijken of ov-fietsen in de toekomst van het slot gehaald kunnen worden met een ov-chipkaart. Die moet de fietssleutel dan vervangen. Zo zou het lenen van een fiets op het station makkelijker moeten worden.

Het gaat in eerste instantie om een test met honderden ov-fietsen, zegt de NS. Als de test een succes is dan moeten de ov-chipkaart volgend jaar in heel Nederland de fietssleutel bij de ov-fiets vervangen.

Wie
Lees ook:
Wie is het baasje van Huub de hond? NS herenigt verloren knuffels met kinderen

Het weglaten van de fietssleutel moet gehannes met sleuteltjes voorkomen. En er is nog een voordeel: verdwijnende fietssleutels horen tot het verleden. De NS zegt er op dit moment 2000 per jaar kwijt te raken. Reizigers zouden die sleutels per ongeluk mee naar huis nemen.

Slim slot

Vanaf deze week test de NS het slimme slot een paar maanden op station Apeldoorn. 350 fietsen zijn daar te ontgrendelen met de ov-chipkaart. Wie een fiets wil huren, moet de kaart bij het slot houden. Met een geldig abonnement springt dat dan open.

"Het maakt het mogelijk om op meer plekken de ov-fiets aan te bieden", zegt Marise Bezema, hoofd ov-fiets bij de NS. "Door het kwijtraken van de sleutels zijn nu heel veel fietsen uit de roulatie."

Swapfiets
Lees ook:
Swapfiets stort zich op zakelijke markt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van