Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Stopt met opleiding

Wonderkind Laurent (9) zonder diploma van TU Eindhoven na 'verschil van inzicht'

10 december 2019 00:22 Aangepast: 10 december 2019 14:50
Laurent op de TU Eindhoven. Beeld © ANP

De jongste student aan de TU Eindhoven, Laurent Simons, stopt met zijn studie. Dat hebben de universiteit en zijn ouders gezegd. De reden zou een verschil van inzicht zijn over hoe snel hij zijn studie kon voltooien. Maar volgens de ouders is er meer aan de hand.

De 9-jarige Laurent wordt als een wonderkind gezien. Op zijn achtste slaagde hij voor het gymnasium. En hij begon dan ook al jong aan een studie Electrical Engineering op de universiteit. Maar hij stopt nu, zonder diploma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wonderkind Laurent zielig? 'Kon mijn dochtertje (10) ook maar naar de universiteit'

De TU/E zegt in een verklaring op de site dat de vader van Laurent beslist wilde dat hij zijn bachelordiploma zou halen voor zijn tiende verjaardag. Hij zou de opleiding dan in tien maanden moeten voltooien. 

Veel tentamens

Dat bleek uiteindelijk onhaalbaar, volgens de universiteit. "Laurent is een ongekend getalenteerde jongen, die een exceptioneel studietempo heeft. De universiteit acht deze beoogde einddatum echter niet haalbaar gezien het aantal tentamens dat Laurent nog zou moeten halen."

De universiteit zou hebben voorgesteld om een ruimer tijdpad te kiezen. Laurent zou dan halverwege 2020 klaar zijn met zijn studie. "Dat is nog steeds, in alle opzichten, een fenomenaal snel schema."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogbegaafde Laurent (6) gaat naar brugklas: 'Met leeftijdsgenootjes heeft hij niet veel'

Maar de vader van de 9-jarige jongen, Alexander, zegt dat het verhaal anders ligt. Volgens hem maakt het niet uit of Laurent 9 of 10 is bij het afstuderen, maar zijn ze boos omdat de studie vertraging heeft opgelopen. Volgens hen was daar geen goede reden voor. "We hebben een planning afgesproken en lange tijd was dat geen enkel probleem, we zaten perfect op schema", zegt hij tegen RTL Nieuws.  

Daarnaast was er irritatie omdat de universiteit zou hebben gezegd dat er te veel druk op Laurent wordt gezet vanuit de ouders. Ook zou Laurent beschuldigd zijn van plagiaat, omdat hij een paper zonder literatuurlijst had ingeleverd.

Door dit alles is volgens Alexander het vertrouwen nu weg, en hebben ze daarom besloten om de studie te beëindigen. "Ze willen Laurent en hij moet naar hun pijpen dansen, maar Laurent moet naar niemands pijpen dansen", zegt hij. "Ze moeten blij zijn dat hij daar überhaupt komt. Weet je hoeveel reclame ze met hem hebben gemaakt?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wonderkind Laurent (7) doet hartonderzoek in het AMC: 'Alle topuniversiteiten willen hem hebben'

Snel afstuderen geen doel op zich

In een toelichting tegenover RTL Nieuws zegt een woordvoerder van TU Eindhoven dat ze liever niet te diep op een individueel geval ingaan, maar dat er lange tijd een 'realistische kans' was dat Laurent zijn studie binnen de planning van tien maanden zou halen. "Hij leek een tijd lang op koers te liggen", zegt hij. "Dat was geen doel op zich voor ons, maar hij ging snel door zijn studie heen."

"Maar de kans dat hij het ging halen is minder geworden en uiteindelijk werd het onmogelijk." Het verhaal van de plagiaat wil de universiteit ze niet  bevestigen. Wel kan de woordvoerder in algemene zin zeggen dat het overnemen van informatie zonder bronnen vermelden geldt als plagiaat. In de meeste gevallen betekent dit dat je een vak over moet doen, wat studievertraging oplevert. 

Promoveren

Hoe het ook zit, volgens Alexander komt het met zijn 9-jarige zoon wel goed. "Ik kreeg vanmorgen alleen al twee aanbiedingen van universiteiten binnen", zegt hij. Ook lopen er gesprekken met universiteiten waar Laurent zou kunnen promoveren in Electrical Eniginering, en tegelijk zijn bachelor kan afmaken. 

"Het probleem bij Laurent is: hij raakt snel verveeld. Wij willen een snelheid die bij hem past zodat hij optimaal de fun heeft en optimaal presteert voor zijn vakken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore