Top 10

Twitter in 2019: boeren, Ajax en songfestival

09 december 2019 21:46 Aangepast: 10 december 2019 09:05
Hoog in de Twitter-top 10 van 2019: de hashtag #boerenprotest. Beeld © ANP

Nederlandse gebruikers van Twitter hebben het dit jaar veel gehad over de #brexit, het #boerenprotest, de Europese successen van #Ajax en de winst van Duncan Laurence op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn een paar van de onderwerpen bovenaan het jaaroverzicht dat Twitter vandaag naar buiten bracht.

De meestgebruikte hashtag is #dtv, kort voor 'durf te vragen', waarmee andere gebruikers een vraag wordt voorgelegd. Dit wordt gevolgd door #brexit en #boerenprotest. In de afgelopen jaren stond #vacature bovenaan, maar die term is naar de vierde plaats gezakt. Forum voor Democratie (#fvd) staat ook in de top 10.

Elfstedenkruisje

Een tweet van Maarten van der Weijden, waarin hij liet zien hoe iemand een elfstedenkruisje aan hem had afgestaan na het zwemmen van de Elfstedentocht, kreeg de meeste likes. Meer dan 18.000 mensen drukten op het hartje onder het bericht:

Een tweet van Arjen Lubach staat op de tweede plek met 14.500 likes, gevolgd door opnieuw zwemmer Maarten van der Weijden (ruim 12.000 likes voor een foto van hem en zijn vrouw na aankomst in Leeuwarden), Max Verstappen (reactie op de winst in de Grand Prix van Oostenrijk) en Duncan Laurence (na het winnen van het Eurovisiesongfestival).

Ajax in club-top 10

De wedstrijden van Ajax in de Champions League worden ook in andere landen veel besproken. Ajax staat in de top 10 van clubs waarover het meest getwitterd wordt, net achter clubs als Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Juventus en Manchester City, maar nog vóór bijvoorbeeld het basketbalteam Los Angeles Lakers.

De brand in de Notre-Dame in Parijs was het nieuws waar wereldwijd het meest over werd getwitterd. Andere op Twitter veelbesproken onderwerpen: de troonwisseling in Japan, de onrust in Venezuela en de brexit. The Avengers: Endgame is de meestbesproken film, Game of Thrones de meestbesproken serie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Activisme op Twitter: we hebben een steeds duidelijker mening

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van