'Uitzonderlijke zaak'

Ook zes overgebleven verdachten groepsverkrachting Den Bosch vrij

09 december 2019 17:56 Aangepast: 09 december 2019 17:58
De politie na een inval bij een autogarage vanwege de mogelijke groepsverkrachtingen in Den Bosch. Beeld © ANP

Zes van de acht verdachten die zijn aangehouden voor groepsverkrachtingen van tienermeisjes in Den Bosch worden vrijgelaten. Ze zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die vindt dat er niet genoeg reden is hen nog langer vast te houden.

Twee andere verdachten kwamen vrijdag al vrij. Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de beslissing van de rechter-commissaris en gaat in beroep. Onder leiding van de officier van justitie gaat het onderzoek naar de groepsverkrachtingen door.

Meer slachtoffers

De mannen, tussen de 18 en 26 jaar oud, werden vorige week aangehouden. Het onderzoek naar de groepsverkrachtingen in een garage in Den Bosch begon nadat drie tienermeisjes onafhankelijk van elkaar bij de politie hadden gemeld door meerdere jongens te zijn verkracht.

De officier van justitie spreekt van een 'uitzonderlijke zaak' en zegt ook: "Het leven van meerdere families staat volledig op zijn kop en dat is vreselijk voor deze mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie onderzoekt bedreigingen groepsverkrachtingen Den Bosch

De politie denkt dat nog meer meisjes slachtoffer zijn geworden. "Van een aantal hebben wij ook een idee om wie het gaat", zegt de officier van justitie, "maar angst speelt in deze zaak helaas een grote rol." Meisjes zouden hun mond houden 'omdat ze bang zijn voor de gevolgen en dat is heel triest'. 

Digitaal experts

Van de aangeefsters zijn foto's en berichten verspreid via sociale media. De politie heeft opgeroepen de berichten niet te delen en gewaarschuwd dat verspreiding ervan strafbaar is. Vaak gebeurde dat door anonieme accounts. Ook die 'laten sporen achter', zegt de officier van justitie. "Samen met onder meer digitaal experts van de politie maken wij er werk van om de daders van deze bedreigingen op te sporen, want die bedreigingen belemmeren het onderzoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisjes gedrogeerd en verkracht door groep mannen in Den Bosch: 8 arrestaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore