'Levensgevaarlijk'

Boetes negeren rood kruis verdubbeld: aanrijding werd weginspecteur Ton bijna fataal

09 december 2019 20:05 Aangepast: 10 december 2019 07:27
Weginspecteur Ton bij zijn autowrak. Beeld © Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft dit jaar meer dan 3000 boetes uitgeschreven voor het negeren van rode kruizen op de snelweg, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ernstig, vindt weginspecteur Ton (63). Hij weet als geen ander hoe gevaarlijk het kan zijn.

Zijn auto werd geramd door een onoplettende vrachtwagenchauffeur die had gedronken. "Als ik toen nog in mijn wagen had gezeten, had ik het nu niet meer kunnen navertellen", vertelt Ton over de klap op 31 maart vorig jaar.

Enorme klap

Hij was op dat moment net uitgestapt om te helpen bij een ongeluk op de A4 ter hoogte van Zoeterwoude. Terwijl hij daarmee bezig was, kwam plotseling een vrachtwagen met hoge snelheid aanrijden op een rijstrook die eigenlijk afgesloten was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie bekeurt 110 bestuurders rond Amsterdam voor negeren rood kruis

De chauffeur kon niet meer op tijd remmen en knalde met zo'n 70 a 80 kilometer per uur tegen het voertuig van Ton. Ook een politieauto werd vol geraakt. "De klap was enorm. Als zoiets gebeurt, sta je aan de grond genageld."

De chauffeur kwam uiteindelijk tot stilstand in de berm, rakelings langs de plek waar Ton op dat moment aan het werk was. "Gelukkig heeft de vrachtwagenchauffeur ons niet geraakt." Van zijn auto was niet veel meer over.

Campagne

Rijkswaterstaat is vandaag de campagne #nietvoorniX begonnen om bestuurders bewust te maken van de gevaren van het negeren van rode kruizen. Het autowrak van Ton is al die tijd bewust bewaard gebleven en reist de komende week door heel Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een rood kruis boven een lege weg, is er wel iets aan de hand?

De campagne is hard nodig, vindt de weginspecteur. "Hier moeten we echt iets aan doen. Het is tot nu toe steeds goed afgelopen, maar het is wachten totdat het echt misgaat en er een dode valt. Het is levensgevaarlijk."

Boetes

Overigens deelt niet alleen Rijkswaterstaat boetes uit voor het negeren van rode kruizen. Ook de politie slingert regelmatig bestuurders op de bon. Als je deze boetes bij elkaar optelt, komt de teller dit jaar volgens Rijkswaterstaat boven de 10.000 uit. 

De boetes van Rijkswaterstaat mogen alleen ter plaatse worden uitgeschreven door weginspecteurs met een BOA-status. Vorig jaar waren dat 50 mensen, nu zijn dat er 58. De overtredingen zijn door de weginspecteurs zelf geconstateerd; 3000 camera's op het snelwegennet worden alleen gebruikt voor het zicht op de actuele verkeerssituatie. 

Niet gezien

De desbetreffende vrachtwagenchauffeur heeft volgens Ton later verklaard dat hij het rode kruis boven de snelweg simpelweg niet had gezien. Iets dat Ton wel vaker hoort van weggebruikers. "Mensen moeten echt beter opletten en zich bewuster worden van de gevaren."

Toch hebben de weginspecteurs het onderling ook weleens over andere oplossingen. "Bijvoorbeeld knipperende rode kruizen boven de snelweg, zodat ze meer opvallen." Maar dan moet er eerst onderzoek gedaan worden of zoiets wel zou werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie rood kruis negeert, wordt met slimme camera gepakt

Hoeveel kruizen er dit jaar precies werden genegeerd, is volgens Rijkswaterstaat moeilijk te zeggen. Niet overal zijn weginspecteurs en daardoor krijgt niet iedere overtreder een boete op de deurmat.

Hoeveel ongelukken de rood kruis-negeerders in totaal hebben veroorzaakt, is ook niet duidelijk. Medewerkers van Rijkswaterstaat kregen dit jaar te maken met zeven ongelukken. Bij vier ongelukken werd er een rood kruis genegeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore