Ga naar de inhoud
25.000 beestjes

Kerstboom krioelt van de insecten: 'Check je boom op teken'

Beeld © ANP

Teken, spinnen en springstaarten: met de aankoop van een kerstboom haal je meer in huis dan alleen een gezellig kerstgevoel. In één boom zitten wel 25.000 insecten. Maar volgens ecoloog Jan van Leeuwen hoeven we ons geen grote zorgen te maken.

Stichting Tekenbeetziekten waarschuwt mensen op Facebook voor de aankoop van hun kerstboom. "Gezellig maar mogelijk ook gevaarlijk, soms komen er met het binnenhalen van de boom ook teken mee naar binnen!"

Teken?

De stichting adviseert om de kerstboom goed uit te schudden voor je hem mee naar binnen neemt. Ook de Lymevereniging zegt mensen te waarschuwen voor de teek. "Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Ongeveer een kwart van alle teken is besmet met de bacterie die Lyme kan overbrengen. Teken zijn actief vanaf 5 graden, dus ze zijn er bijna het hele jaar."

Volgens ecoloog Van Leeuwen is het niet heel waarschijnlijk dat er veel teken in de bomen zitten. "Tijdens de kerst zijn er veel minder teken dan in het voorjaar en in de zomer. Bovendien zullen ze niet snel op jacht gaan door je huis."

Onschuldig

Maar teken zijn niet de enige beestjes die te vinden zijn in de kerstboom. Uit onderzoek van de Universiteit van Bergen in Noorwegen blijkt dat er zo'n 25.000 insecten in onze kerstboom wonen. "Dat zijn er veel meer dan ik had verwacht.", zegt Van Leeuwen. 

De andere beestjes die je bij de aankoop van een kerstboom mee naar huis kan nemen zijn spinnen, springstaarten, stofluizen, wantsen en kevers. "Veel spinnen of kevers houden nu een winterslaap en verstoppen zich in een boom. Het zijn allemaal heel onschuldige beestjes", zegt Van Leeuwen. Sommige insecten hebben zelfs een positieve werking. "Er is een grote kans dat er springstaarten in de pot van de boom wonen. Die zijn erg gezond voor de bodem van de boom. Sommige soorten eten resten als blaadjes op."

Aan de boom gebonden

Wie echt bang is voor insecten, krijgt van Van Leeuwen de tip om een boom zonder pot aan te schaffen. Het meeste leven is namelijk te vinden in de bodem waarin de kerstboom groeit. Volgens Van Leeuwen is er geen reden om bang te zijn. "De beesten zijn aan de boom gebonden, ze zullen niet snel vrijwillig op de houten vloer kruipen. Daar kunnen ze geen eten vinden en kunnen ze dood gaan door de droge lucht." 

Bovendien geven de levende diertjes juist een extra dimensie aan de boom, zegt Van Leeuwen. "Het is eigenlijk juist wel leuk om zoveel beestjes in je boom te hebben, het is heel interessant om ze te bestuderen!"

Bekijk hier de video:

02:18