Ga naar de inhoud
Beest van Harkstede

Wie was seriemoordenaar Willem van Eijk?

Willem van Eijk. Beeld © Videoland

Nederland kent maar weinig seriemoordenaars, maar Willem van Eijk was er één van. Dit jaar overleed de vijfvoudige moordenaar in zijn cel. Hoe zag zijn leven eruit en wat had hij allemaal op zijn kerfstok?

Willem van Eijk is opgegroeid in Korteraar. Tijdens zijn jeugd was hij een buitenbeentje. Hij werd 'Gekke Willempie' genoemd. Hij was een eenling met weinig vrienden en leefde uiteindelijk van kleine misdrijven als diefstallen.

Maar kleine misdrijven werden moorden. Hoe het zover heeft kunnen komen, zie je in de documentaire Het beest van Harkstede, die op 18 december bij Videoland verschijnt.

Twee moorden

Op 29-jarige leeftijd ging het mis. Willem van Eijk pikte de vijftienjarige Cora Mantel op na een avondje stappen en wurgde haar met haar eigen sjaal. Drie jaar later liep verpleegster Aaltje van der Plaat (44) vanuit de kerk terug naar het huis van haar familie. Zij werd niet alleen gewurgd, maar ook verkracht en 27 keer met een mes gestoken.

Al snel kwam Willem van Eijk als verdachte in beeld. Hij bekende beide moorden. Een jaar later werd hij veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs.

Wim
Lees ook
Wim woonde jarenlang naast een seriemoordenaar: 'Ik vond zelfs een lijk'

Getrouwd in tbs-kliniek

Hij kwam terecht in de Van Mesdagkliniek in Groningen, een tbs-kliniek. Tijdens zijn verblijf kreeg hij een relatie met Adrie, die hij via een contactadvertentie had ontmoet. Adrie was een alleenstaande vrouw met vijf kinderen. Ze was rebels en tegen al het advies van medewerkers van de kliniek in, ging ze regelmatig bij Willem op bezoek. Ze maakte zelfs zijn cellen schoon.

In 1980 trouwde ze met Willem toen hij nog in de kliniek zat. Willem werd speciaal voor zijn bruiloft even uit de isoleercel gehaald. Na een eenvoudige ceremonie verdween hij weer de isoleer in.

Meerdere moorden

Willem werd in 1990 vrijgelaten. Zijn relatie met Adrie zou ervoor zorgen dat hij op het rechte pad bleef. Adrie en Willem verhuisden naar Harkstede, een dorp vlakbij Groningen. Adrie werkte bij de dierenambulance. In en om het huis liepen kippen rond, konijnen en ze hadden een hangbuikzwijn.

In de tijd dat Willem in Harkstede woonde, werden er meerdere moorden in Groningen gepleegd. De recherche had geen verdachte. Totdat in 2001 het lichaam van Sasja Schenker in kanaal het Slochterdiep werd gevonden. De prostituee spoelde praktisch voor het huis van Willem van Eijk aan.

Meer lichamen

Duikers zakten af in het Slochterdiep en vonden niet één zak met kleding, maar drie. Vanaf 1991 waren er in Groningen zeven prostituees vermoord. In de ene zak zat de kleding van Sasja, in de andere twee zakken kon de kleding worden gelinkt aan twee andere moordzaken.

Een van hen was de 23-jarige Roemeense tippelaar Michelle Fatol. Haar lichaam werd in 1993 gevonden. In 1995 werd de 31-jarige prostituee Annelies Reinders gevonden en in 2001 dus Sasja Schenker. De recherche komt er pas na de moord op Sasja achter dat er weleens een seriemoordenaar actief zou kunnen zijn.

Opgepakt

Drie maanden lang werd Willem van Eijk door de recherche in de gaten gehouden. Ze plaatsten camera's en mensen zaten urenlang op de uitkijk. Uiteindelijk had de recherche genoeg bewijs om hem van zijn bed te lichten.

Na lange verhoren bekende Willem van Eijk drie moorden. Die van Michelle, Annelies en Sasja.

25x oog in oog met een seriemoordenaar

Journalist Sytze van der Zee schreef het boek 'Het beest van Harkstede'. 25 keer zocht hij Willem van Eijk op in verschillende klinieken. "Ik was nog nooit in een gevangenis geweest en dacht dat ik een volslagen imbeciel zou ontmoeten, maar was hij was eigenlijk best goed te spreken. Al had hij een ingevallen gezicht, geen tanden in zijn mond en een baardje."

Willem was volgens Van der Zee een enorme lastpak en een moeilijke man om te interviewen. "Het was een kleine man, maar hij had handen als kolenschoppen, zo groot. Hij had een soort hondenogen. Als hij zich kwaad maakte, rolde hij letterlijk met zijn ogen. Heel griezelig. Het bleek een soort oogafwijking. Ik had processen-verbaal en psychologische rapporten, toch ontkende hij feiten. Ik moest zorgvuldig te werk gaan en vooral niet met hem in discussie."

Onopgeloste moorden

Maar de politie stond nog voor een raadsel: vier moorden bleven onopgelost. Een van hen was Antoinette Bont. Alleen de romp van de vrouw werd gevonden. Later werden haar armen en benen in een tas gevonden. Haar hoofd is nog altijd vermist. Had Willem dit gedaan?

En hoe zit het met Jolanda Meijer? Ze kwam regelmatig bij Willem thuis. Alles wijst erop dat de prostituee is vermoord, maar haar lichaam is nooit gevonden. Adrie, de ex-vrouw van Willem, heeft daar een idee over. In de documentaire van Videoland vertelt ze dat Jolanda aan hun varken is gevoerd. Bewijs daarvan is nooit gevonden.

Overleden

De moord op Jolanda is nooit bewezen. Willem bekende in totaal vijf vrouwen vermoord te hebben, niet meer. Hij werd veroordeeld voor levenslang en ging naar de penitentiaire inrichting in Zwolle, Maastricht en vanwege ernstige gedragsproblemen eindigde hij uiteindelijk in Vught.

Daar overleed hij op 19 juni 2019. Hij is 77 jaar geworden.

Deze vrouwen zijn vermoord door Willem van Eijk:

Cora Mantel was 15 jaar oud toen ze in Amsterdam stond te liften en werd opgepikt door Willem. Cora wilde na een avond stappen met de bus naar huis, maar ze had de laatste bus gemist. Willem nam haar mee, stopte in de polder en wurgde Cora met haar eigen sjaaltje. Hij reed nog drie uur met haar rond en dumpte haar uiteindelijk in een sloot bij Uithoorn.

Aaltje van der Plaat was op bezoek bij familie. De 44-jarige verpleegster kwam net uit de kerk en wandelende terug naar haar familie. Ze liep langs de boot waar Willem woonde. Willem pakte zijn brommer en ging achter haar aan. De vrouw werd verkracht, gewurgd, haar borst werd eraf gesneden en haar buik opengesneden.

Michelle Fatol was een Roemeense straatprostituee. Ze werd door Willem opgepikt op de gracht in Groningen. Hij nam haar mee onder een spoorviaduct en vermoorde haar daar. Niet veel later werd ze in een sloot gevonden.

Annelies Reinders werkte ook in de prostitutie. Ze is vermoord met een touw om haar nek en in een kanaal gedumpt. Het duurde zes weken voordat ze werd gevonden.

Sasja Schenker raakte verslaafd en ging tippelen. Ze klopte bij Willem aan, waarschijnlijk voor drugs. Ze viel bij Willem op de bank in slaap. Toen ze wakker werd, vermoordde Willem haar met zijn handen en dumpte haar in het Slochterdiep, een kanaal waar hij vlakbij woonde.

Bron: Videoland en 'Het Beest van Harkstede'

In deze fotoserie zie je de slachtoffers waarvan is bewezen dat hij ze heeft vermoord.

Cora Mantel is vermoord in juni 1971

Aaltje van der Plaat is vermoord in augustus 1974

Michelle Fatol is vermoord in november 1993

Annelies Reinders is vermoord in december 1994

Sasja Schenker is vermoord in juli 2001

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore