'Minder Marokkanen'

Proces Geert Wilders in februari verder

09 december 2019 10:44 Aangepast: 09 december 2019 12:17
Geert Wilders en zijn advocaten, het echtpaar Knoops Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft geen enkel bewijs gevonden dat er sprake is van politieke beïnvloeding in de beslissing om PVV'er Geert Wilders in 2014 te vervolgen.

Dat heeft het OM tijdens de voortzetting van het hoger beroep tegen de politicus aan het gerechtshof laten weten. Wilders en zijn advocaten waren niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

'Beurt verdediging voorbij'

Vandaag stond de tweede reactie van Wilders' advocaten op de verdenkingen op de rol. Het OM meent dat de beurt van de verdediging door niet te verschijnen nu voorbij is.

'Minder-Marokkanen'-uitspraak

Wilders staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken in 2014. Volgens de politicus heeft toenmalig minister Ivo Opstelten destijds bij het Openbaar Ministerie aangedrongen op de vervolging van de PVV-leider voor die uitspraken. Dat mag niet volgens het staatsrecht.

Het OM heeft altijd in alle toonaarden ontkend dat er enige sprake van beïnvloeding was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opstelten greep persoonlijk in bij communicatie over Wilders-proces

Onderzoek in justitieministerie

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is ook binnen het eigen ministerie op zoek gegaan naar informatie over de vermeende aansturing.

Aanvankelijk was de bedoeling dat hij voor de kerstvakantie met opheldering zou komen, maar dat wordt waarschijnlijk pas februari, liet hij vorige week weten.

OM: niet wachten

De advocaat-generaal zei dat het volgens hem niet nodig is om dat af te wachten en het proces 'voortvarend' voort te zetten. Het hof besluit daar later over. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep volgend jaar verdergaat.

In hoger beroep heeft het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderzoek naar beïnvloeding proces-Wilders duurt langer, PVV-leider woedend

Het 'minder Marokkanen'-proces gaat 5 februari verder. Tijdens die zitting wordt gekeken wat het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie boven tafel hebben gekregen aan documenten over mogelijke politieke beïnvloeding van de zaak.

Wanneer er een uitspraak gaat komen in deze inmiddels al jarenlang slepende zaak, is onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore