Ga naar de inhoud
Knallen en kruitgeur

'Vuurwerk kan hulphond voor altijd onbruikbaar maken voor baasje'

De campagneposter van SGA Beeld © Stichting Gebruikers Assistentiehonden

Voor dieren is de decembermaand met al zijn vuurwerk een echte bezoeking. Dat geldt natuurlijk ook voor hulphonden. Door knallen en kruitgeur kunnen zij zo getraumatiseerd raken dat zij daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje.

Zoiets gebeurt jaarlijks bij vijf hulphonden. De Stichting Gebruikers Assistentiehonden, de belangenorganisatie voor de hulphondgebruikers, spreekt in een bericht op Facebook van een 'alarmerende situatie'. 

Wegrennen of verstijven

De betrokken dieren gaan vuurwerk associëren met paniek en daardoor bij herhaling wegrennen of verstijven. Ze kunnen dan voorgoed onbruikbaar zijn als hulphond. Een opleiding van een hond kost zo'n 25.000 euro.

Jongens
Lees meer
Jongens gooien vuurwerk naar hulphonden: 'Misschien zijn ze nu verpest'

Verknal mij niet door vuurwerk

De SGA is een landelijke campagne begonnen onder het motto 'Verknal mij niet door vuurwerk'. "Het is te gek voor woorden dat het nodig is, maar het grote publiek moet zich bewust worden van de angst en stress die vuurwerkknallen opleveren voor de dieren én de mensen die van hen afhankelijk zijn, zoals blinden, epilepsiepatiënten, diabetici en mensen die aan stresssyndromen lijden", zegt coördinator Rianne Tetelepta. De boodschap wordt via posters en internet verspreid.