Grillroom ingestort

Kenan (5) na vijf uur uit puin gehaald na explosie in Coevorden

07 december 2019 19:35 Aangepast: 08 december 2019 12:33
De reddingsoperatie duurde zo'n vijf uur. Beeld © ANP

De 5-jarige Kenan, die zo'n vijf uur onder het puin lag nadat een grillroom in Coevorden instortte, is gered. Hij is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om het zoontje van de restauranteigenaar.

Burgemeester Bert Bouwmeester is ontzettend blij dat Kenan is gered, zei hij tegen RTL Nieuws. "We zijn enorm trots op de hulpverleners. Ze hebben buitensporig hun best gedaan om hem te redden."

Applaus

Omstanders applaudisseerden toen het jongetje door de hulpdiensten naar buiten werd gedragen. De brandweer denkt dat alle personen die in het pand aanwezig waren er nu uit zijn. 

De explosie was rond 15.00 uur in grillroom Ali Baba in de Sallandsestraat. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Ook twee traumahelikopters werden opgeroepen.

Hulpteam

Er werden twee specialistische teams ingeschakeld die snel onder het puin konden zoeken. Het was een moeilijke reddingsoperatie, zegt verslaggever Hans Schutte die ter plaatse was. "Delen van het pand konden tijdens de redding verschuiven of naar beneden vallen. Kenan kon dan gewond raken, dat probeerden ze natuurlijk te voorkomen."

Burgemeester Bouwmeester zei dat Kenan flink aan het gillen was toen hij werd gered. "Hij zal ongetwijfeld veel pijn hebben, zijn moeder is nu bij hem. Zij is zo veel uren in paniek geweest, ze is zo lang bezorgd geweest over het lot van haar kind."

Vader ook onder puin

De vader van Kenan werd eerder op de dag gered. Met hem gaat het naar omstandigheden goed.

Het pand zoals het er eerder uitzag, vastgelegd door Google Streetview. Het pand zoals het er eerder uitzag, vastgelegd door Google Streetview.

De politie gaat maandag verder met het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in de grillroom in Coevorden. De locatie blijft tot die tijd afgezet en omwonenden hebben een brief ontvangen waarin staat dat ze niets op mogen ruimen.

Veel mensen hoorden explosie

Veel mensen in de stad hebben de explosie gehoord, stelt de gemeente. Ze adviseert mensen die daar nog last van hebben erover te praten met naasten of contact te zoeken met een hulpverlener.

Hulpdiensten waren urenlang bezig met de reddingsoperatie

Op beelden is een pand met twee verdiepingen te zien dat volledig is ingestort.

De politie in Coevorden liet nog weten dat zij twee agenten zullen aanspreken op hun gedrag tijdens de reddingsoperatie. Zij zouden een selfie hebben gemaakt voor het ingestorte pand.

Onacceptabel gedrag

"Onacceptabel en niet zoals de politie hoort te handelen. De bewuste collega's zullen hier zeker op worden aangesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ravage Coevorden: 'Eerst een knal, daarna een schreeuw'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore