Scheepvaart

Nederlands schippersechtpaar vergiftigd met rattengif, één persoon in coma

07 december 2019 17:32
De Milieu Ongevallen Dienst (MOD) deed in Nieuwegein onderzoek op het schip De Fox. Beeld © RIVM

Het schippersechtpaar dat deze week in Nieuwegein uit een binnenvaartschip werd gehaald met zware vergiftigingsverschijnselen, blijkt onwel te zijn geworden door een te hoge concentratie fosfine (rattengif). Eén van hen wordt in coma gehouden.

Het echtpaar vervoerde veevoer waaraan fosfine was toegevoegd om ratten te bestrijden, meldt RTV Utrecht. Maar de concentratie gifgas was veel te hoog. In de lading zat volgens de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) 15 parts per million (ppm), terwijl dat maximaal 0,2 ppm mag zijn. 

Hartklachten

De schippers hebben volgens de ASV urenlang in de schadelijke lucht gelopen. Ze hebben hartklachten en zijn op de intensive care terechtgekomen. Eén van hen wordt in coma gehouden, meldt de ASV. Het schip van het echtpaar ligt nog aan de kade bij Nieuwegein.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Leefomgeving en Transport.onderzoeken of giftige gassen uit de lading ook op andere schepen aanwezig zijn. Volgens het vakblad Schuttevaer zou het gaan om 13 tot 22 schepen die ook zonnebloempellets hebben geladen uit een zeeschip in de Amsterdamse haven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore