GroenLinks en D66

Kamerleden carpoolen naar klimaattop: 'Nu is het nog gezellig'

07 december 2019 13:50 Aangepast: 08 december 2019 12:31
Sienot en Van der Lee in de auto. Beeld © Matthijs Sienot

Niet met het vliegtuig, maar met een hybride auto naar de klimaattop in Madrid. Dat is wat Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Matthijs Sienot (D66) doen. We spraken ze vanuit de auto in Noord-Frankrijk.

De Kamerleden vertrokken vanochtend. Rond 11.30 uur waren ze al in het noorden van Frankrijk. "Het gaat heel goed, ik ben nog nooit zo soepel door Nederland en België gereden", vertelt D66-Kamerlid Matthijs Sienot.

Maar een paar minuten later: "Oh, we rijden nu een file in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tips voor klimaattop in Madrid: 'Niet alleen vergaderen, maar doorpakken'

Samen met zijn collega van GroenLinks is hij onderweg naar de klimaattop in Madrid. Een lange rit, maar dit was de beste optie. De autorit duurt ergens tussen 17 en 24 uur.

De Prius van Sienot

De delegatie van de Tweede Kamer - naast Sienot en Van der Lee gaat nog een aantal Kamerleden - zou eigenlijk de trein nemen. "Donderdag hoorden we dat het niet ging door de grote staking in Frankrijk. Toen moesten we iets anders verzinnen."

De twee Kamerleden besloten dan maar met de Prius van Sienot te gaan. De rest van de delegatie nam het vliegtuig. "Het duurt natuurlijk fors langer: twee dagen reizen en ook weer terug. Zij kregen het qua tijd niet voor elkaar."

De Kamerleden Matthijs Sienot en Van de Lee voor vertrek. De Kamerleden Matthijs Sienot en Van de Lee voor vertrek.

Een Prius? Het kan natuurlijk nog milieuvriendelijker: met een stekkerauto. Sienot heeft het geprobeerd, maar dat bleek op zo'n korte termijn niet haalbaar. "Bovendien zouden we elke 230 kilometer een tijd aan de laadpaal moeten. Dan duurde de reis nog langer."

Twee partijen op één kussen...

Twee Kamerleden van verschillende partijen in één auto, gaat dat wel goed? Nog wel, zegt Sienot. "De grote debatten komen nog. Nee hoor, we kennen elkaar goed van allerlei commissies. En hij heeft oortjes bij zich, dus hij kan nog naar zijn eigen muziek luisteren."

Sienot en Van der Lee rijden niet in een keer door. "Dat heb ik mijn vrouw moeten beloven. Aan het eind van de dag nemen we een hotelkamer. We moeten natuurlijk ook scherp zijn in Madrid."

'Green Deal'

Oh ja, de klimaattop. We zouden het bijna vergeten. Sienot kijkt vooral uit naar een sessie over de 'Green Deal' in Europa. "'Onze' Frans Timmermans trekt de kar. Daar gaan we met andere lidstaten over praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte bij begin klimaattop: belangrijk dat alle landen meedoen

De bedoeling is dat de top in Madrid verder gaat waar de klimaattop in Parijs eindigde. "Toen kwamen de plannen, nu moeten we leveren. Met alle plannen komt de opwarming nu op drie graden, dat moet anderhalf worden."

Dat is waar de Kamerleden van GroenLinks en D66 elkaar vinden. "We hebben dezelfde missie om de klimaatdoelen te halen. We verschillen we in hoe snel je kan en wil gaan om dat te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore