Ga naar de inhoud
Brandstichting en vuurwerk

Opnieuw brandjes en vuurwerk in Den Haag: 13 arrestaties

Beeld van eerder deze week: politie bewaakt de wijk Duindorp in Den Haag. Beeld © RTL Nieuws

Het blijft maar onrustig in Den Haag. Gisteren en vannacht bezorgde de jeugd de politie weer handenvol werk. 13 mensen zijn aangehouden voor onder andere brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk.

Het is al de hele week onrustig in Den Haag, vooral in de omgeving van Duindorp en Scheveningen. Groepen relschoppers richtten vernielingen aan, stichtten brandjes en bestookten de politie met zwaar vuurwerk. De onrust volgde op het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling.

'Ik laat mij niet chanteren'

Burgemeester Johan Remkes zei afgelopen week al dat hij korte metten wilde maken met de relschoppers. "Ik laat me op geen enkele manier chanteren", zei hij over hun acties. "Mensen voelen zich geïntimideerd en durven niet meer de straat op", zei Remkes ook. "Het kan in dit land niet zo zijn dat de straat regeert."

  Remkes
  Lees ook:
  Remkes wil best praten met Duindorp, maar niet over nieuw vreugdevuur

  Gisteravond en vannacht hielde de politie 21 mensen aan, onder wie 13 personen vanwege brandstichting en vuurwerk:

  • Twee Haagse jongens van 13 en 17 jaar en een meisje van 16 uit Voorburg werden op heterdaad betrapt op de Haringkade toen zij brand wilden stichten in de buurt van zwembad De Blinkerd in Scheveningen.
  • Drie Hagenaars van 17, 18 en 21 en een 18-jarige jongen uit Wateringen zijn aangehouden voor het voorbereiden van brandstichting. De vier werden in hun auto gecontroleerd op de Houtrustweg toen ze in de richting van Duindorp reden. Agenten vonden een jerrycan met benzine in de achterbak.
  • In de Pluvierstraat werd een 42-jarige man uit Den Haag opgepakt voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Hij kon zich niet legitimeren.
  • Surveillerende agenten hielden vijf inzittenden van een auto aan, nadat die met hoge snelheid en gedoofde lichten was weggereden bij een brandende bouwkeet. Het gaat om vier Hagenaars van 19 jaar en een 21-jarige man uit Rijswijk. De auto is in beslag genomen.
  • In het Laakkwartier gingen twee auto's in vlammen op en werd zwaar vuurwerk afgestoken. Daar werd niemand gearresteerd maar zijn alleen acht mensen beboet voor openbare dronkenschap.
  Duindorper
  Lees ook:
  Duindorper Leo: 'Dit gaat alle perken te buiten, wij gingen elkaar met blote vuisten te lijf'

  Een deel van de relschoppers in Duindorp hebben afgelopen week boetes of taakstraffen gekregen.