Open voor alternatief

Remkes wil best praten met Duindorp, maar niet over nieuw vreugdevuur

06 december 2019 19:09 Aangepast: 06 december 2019 19:23

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag wil best praten met de inwoners van Duindorp en Scheveningen, die eerder om een gesprek hadden gevraagd. Maar de vreugdevuren zijn en blijven verboden, waarschuwt hij vooraf.

Inwoners van de twee Haagse wijken hadden gevraagd om een gesprek met de waarnemend burgemeester, onder meer omdat ze een kleiner vreugdevuur op het strand willen. Daarover valt niet te praten, laat Remkes via een woordvoerder weten.

Rust terugkeren

Maar de gemeente staat wel open voor alternatieve plannen in de wijken en zegt toe mee te werken, als er leuke plannen komen. Er is ook de gemeente veel aan gelegen om de rust in met name Duindorp te laten terugkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME ingezet na onrust in Haagse wijk Duindorp

Vorig weekend was het enkele avonden en nachten op rij onrustig in de wijk, nadat bekend was geworden dat de traditionele vreugdevuren definitief verboden waren dit jaar. 

Uit de hand

Dat was het directe gevolg van afgelopen jaarwisseling, waar het vreugdevuur in Scheveningen enorm uit de hand liep. Toen daar de tientallen meters hoge brandstapel in brand werd gestoken, waaide het vuur over naar het dorp, waar een urenlange vonkenregen op de daken en straten neerdaalde met enorme schade tot gevolg. Er ontstond op het strand zelfs een vuurtornado.

Veel te hoog

Uit onderzoek achteraf bleek dat de brandstapels in beide wijken -die onderling wedijveren wie het hoogste vreugdevuur heeft- veel te hoog waren opgebouwd en dat er tal van veiligheidsvoorschriften waren genegeerd.

Bovendien bleek de gemeente daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar werd er niet ingegrepen uit angst voor grotere onrust.

Die affaire leidde uiteindelijk tot het aftreden van burgemeester Pauline Krikke, waarna Johan Remkes als waarnemend burgemeester werd benoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore