Er is er één jarig...

Prinses Amalia 16 jaar geworden: wat weten we van haar?

07 december 2019 07:16 Aangepast: 07 december 2019 08:10
De koning maakte deze nieuwe foto van Amalia. Beeld © Rijksvoorlichtingsdienst

Je zestiende verjaardag. Het is een mijlpaal voor velen. Zo ook voor prinses Amalia, die vandaag haar 'sweet sixteen' viert. Maar wat weten we van haar? "Haar leven is behoorlijk afgeschermd."

Afgelopen week lieten de koning en koningin zich al uit over de verjaardag van hun dochter. Volgens Máxima is Amalia 'een fantastische dochter en vriendin'. En ook Willem-Alexander kijkt uit naar haar verjaardag, vertelde hij voor de camera van Blauw Bloed: "Een fantastisch meisje dat een jonge vrouw begint te worden."

De koning heeft ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag ook de foto gemaakt die je boven dit artikel ziet. De foto is gemaakt in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch en vrijgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Weinig

Wat we verder weten van de kroonprinses is bijzonder weinig, vertelt Sander Paulus, verslaggever Koninklijk Huis voor RTL Nieuws. "We weten een paar dingen: dat ze hockey leuk vindt, dat ze houdt van paardrijden. Ze was afgelopen januari aanwezig bij het paardensportevenement Jumping Amsterdam. En we weten ook dat ze houdt van zingen, dat vertelde Máxima onlangs."

Maar voor de rest is het wonderlijk stil rondom Amalia. "Er komt niets naar buiten", zegt Paulus. Dat is best opmerkelijk, zeker in deze tijd van sociale media."

Openhartig

Wel gaf Amalia afgelopen Koningsdag voor het eerst een televisie-interview, aan SBS en RTL Nieuws. Daar was ze in een paar minuten opmerkelijk openhartig over haar rol. "Het is af en toe onwerkelijk om te realiseren dat dit mijn leven is", zei ze onder meer. Ook zei ze dat ze zich zo eerlijk mogelijk wil neerzetten en geen 'showversie' van zichzelf wil laten zien. 

Amalia na interview populairder dan Beatrix

Het interview op koningsdag van prinses Amalia heeft haar populariteit doen stijgen.

Haar 16de is weliswaar een mijlpaal, maar haar 18de verjaardag is vele malen belangrijker, zegt Paulus. "Dan wordt ze lid van de Raad van State. Dat is wel een groot staatsrechtelijk verschil. Dan kan ze aanspraak maken op de troon, als haar vader onverhoeds overlijdt."

Zie hieronder de levensloop van Amalia tot haar 16de verjaardag.

De eerste foto van prinses Catharina-Amalia op de arm van haar vader prins Willem Alexander in het Haagse Bronovo Ziekenhuis, enkele uren na haar geboorte. De eerste foto van prinses Catharina-Amalia op de arm van haar vader prins Willem Alexander in het Haagse Bronovo Ziekenhuis, enkele uren na haar geboorte.
Amalia tijdens haar doop in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Ze was hier zes maanden oud. Amalia tijdens haar doop in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Ze was hier zes maanden oud.
Amalia tijdens haar tweede verjaardag, in Argentinië. Amalia tijdens haar tweede verjaardag, in Argentinië.
Prinses Amalia met de toenmalige koningin Beatrix in 2006. Prinses Amalia met de toenmalige koningin Beatrix in 2006.
Amalia is hier net vier jaar geworden. Dat vierde de familie in Argentinië. Amalia is hier net vier jaar geworden. Dat vierde de familie in Argentinië.
De vijfjarige Amalia in natuurgebied Meijendel in Wassenaar. De vijfjarige Amalia in natuurgebied Meijendel in Wassenaar.
De zesjarige Amalia met haar zusjes bij het Fruitcorso in Tiel. De zesjarige Amalia met haar zusjes bij het Fruitcorso in Tiel.
De zevenjarige Amalia tijdens hun vakantie in Italië. De zevenjarige Amalia tijdens hun vakantie in Italië.
Amalia (8) met haar zusje Alexia en vader Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen in Londen. Amalia (8) met haar zusje Alexia en vader Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen in Londen.
Amalia (9) bij de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, voor het huwelijk van prins Jaime de Bourbon de Parme. Amalia (9) bij de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, voor het huwelijk van prins Jaime de Bourbon de Parme.
De tienjarige Amalia tijdens de fotosessie in Lech in Oostenrijk. De tienjarige Amalia tijdens de fotosessie in Lech in Oostenrijk.
Prinses Amalia (11) vaart op De Groene Draeck tijdens bij Sail Amsterdam. Prinses Amalia (11) vaart op De Groene Draeck tijdens bij Sail Amsterdam.
De 12-jarige Amalia tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 12-jarige Amalia tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Amalia (13) met haar vader tijdens Koningsdag in Tilburg. Amalia (13) met haar vader tijdens Koningsdag in Tilburg.
De 14-jarige Amalia tijdens de fotosessie in de tuin van Villa Eikenhorst. De 14-jarige Amalia tijdens de fotosessie in de tuin van Villa Eikenhorst.
Amalia (15) geeft haar eerste televisie-interview tijdens Koningsdag in Amersfoort. Amalia (15) geeft haar eerste televisie-interview tijdens Koningsdag in Amersfoort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore