De in Amsterdam geboren Daniël Buter (19), die vreest voor uitzetting naar de Dominicaanse Republiek, heeft al twee keer een verblijfsvergunning aangevraagd in Nederland. Beide keren werd dat afgewezen. De 19-jarige jongen kwam daarna niet opdagen bij een 'vertrekgesprek' van immigratiedienst IND, waardoor hij werd opgepakt en vier weken in vreemdelingendetentie zat.
Dat zegt zijn nieuwe advocaat Maartje Terpstra tegen RTL Nieuws. Eerder was het niet duidelijk waarvoor de Amsterdammer was aangehouden.
Tot vorige week lag de zaak van Daniël bij andere advocaten. "In het verleden zijn juridisch gezien verkeerde keuzes gemaakt", stelt Terpstra. De jongen werd vrijdag aan het eind van de middag vrijgelaten.

Daniël, die in Nederland is geboren, kwam er in 2016 achter dat hij geen geldig paspoort had. Het lukte hem namelijk niet om zich bij het mbo in te schrijven. Eerder was het altijd onopgemerkt gebleven dat Daniël eigenlijk illegaal in Nederland was, omdat hij bijvoorbeeld op school was ingeschreven met een oud burgerservicenummer. Maar daar ging zijn nieuwe school niet mee akkoord.
Daniël schakelde daarom juridische hulp in en kreeg een advocaat toegewezen. In 2016 werd een verblijfsvergunning aangevraagd, maar dat werd uiteindelijk afgewezen vanwege een 'vormfout' in de aanvraag. Een nieuwe poging werd dit jaar weer afgewezen. Nu lag daar een andere reden aan ten grondslag: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had het vermoeden dat Daniël met de nieuwe aanvraag ook zijn vader naar Nederland wilde halen.
Vader mag niet in Nederland wonen
De IND heeft eerder bepaald dat de vader van Daniël niet in Nederland mag wonen. Hij moest in 2003 het land uit, toen Daniël 3 jaar oud was. De moeder van Daniël had hem als baby al verlaten en daarom werd ervoor gekozen Daniël op te laten groeien bij zijn oma, die wel in Nederland mocht blijven.
Zijn grootmoeder heeft echter nooit voogdij aangevraagd. De nieuwe advocaat, Maartje Terpstra, stelt dat als dat wel was gedaan, de zaak er heel anders had uitgezien. "Dan had hij gewoon een verblijfsvergunning gehad. Oma wist dat alleen niet."
Op advies niet naar IND-gesprek
Omdat de aanvraag voor een verblijfsvergunning dus tot twee keer toe werd afgewezen had de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem uitgenodigd op een 'vertrekgesprek'. Op advies van zijn oude advocaat ging hij daar niet naartoe. Reden genoeg voor de IND om Daniël vorige maand op te pakken.
Terpstra heeft hoger beroep aangetekend tegen de afwijzing van de IND. "Dat moet hij in vrijheid kunnen afwachten", zei ze voordat hij op vrije voeten kwam. "Hij gaat er echt niet zomaar vandoor als hij wordt vrijgelaten."
Een petitie die door vrienden is begonnen en waarin gepleit wordt voor zijn vrijlating, werd bijna 30.000 keer getekend.
