Ga naar de inhoud
Uit veiligheidsoverwegingen

'Kroongetuige krijgt na moord op Wiersum per direct advocaat die anoniem blijft'

Ridouan Taghi. Rechts een reconstructie van zijn mogelijke uiterlijk, gemaakt in opdracht van de politie. Beeld © Politie

Kroongetuige Nabil B. krijgt nieuwe advocaten. Zij gaan hem uit veiligheidsredenen volledig anoniem bijstaan. De advocaat die B. bijstond na de moord op zijn andere raadsman Derk Wiersum, stopt per direct.

Dat meldt De Telegraaf. Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Volgende week is er een nieuwe zittingsdag in de zaak, waarbij B.'s nieuwe advocaat direct aan de slag moet.

Hoogst uitzonderlijk

De rechtbank bekijkt tijdens die zittingen hoe de rol van de nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. eruit gaat zien. "We moeten alles nog bekijken, er is nog geen enkel besluit genomen", zegt een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam, waar de zaak onder valt. De zittingen zijn in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het is hoogst uitzonderlijk als de advocaten van B. afgeschermd en anoniem hun werk zouden gaan doen. Tijdens de vorige zitting van Marengo, die kort na de liquidatie van Wiersum was, werden pers en publiek geweerd. Dat was ook een unieke situatie.

Ook de Amsterdamse Orde van Advocaten zegt niets te weten van de advocatenwissel en de anonimiteit van een eventuele opvolger.

Reactie van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten:

"Ik kan niet bevestigen dat er een advocatenwissel heeft plaatsgevonden bij de kroongetuige en dat de nieuwe advocaten anoniem willen blijven. Het is wel zo dat er in het kader van overleg met Openbaar Ministerie, Rechtspraak en de Balie is gesproken over de mogelijke gevolgen van de moord op Van Wiersum. Anoniem optreden is hierbij genoemd als optie maar van dit concrete geval weet ik niets af."

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om?

01:52
De zaak met kroongetuige Nabil B. heeft nogal wat vertakkingen. We zetten de belangrijkste op een rij.

De advocaat die zich nu heeft teruggetrokken wil niet reageren, maar voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak spreekt in de krant van een 'uit veiligheidsoverweging onvermijdelijke, maar wel een onwenselijke ontwikkeling'.

Dit weten we over de moord op advocaat Derk Wiersum

02:27
Derk Wiersum werd op 18 september vermoord op straat in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de zaak rond de meestgezochte crimineel van Nederland: Ridouan Taghi.

Ridouan Taghi

Marengo gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. De moord op advocaat Derk Wiersum is hier geen onderdeel van. Onder anderen een neef van hoofdverdachte Ridouan Taghi zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Taghi is voortvluchtig, maar hij wordt gezien als de opdrachtgever van de moord op Wiersum, op 18 september. 

Broer Nabil B. vermoord

Taghi wordt door politie en justitie ook gezien als de opdrachtgever van de liquidatie vorig jaar in Amsterdam-Noord van Reduan B. Hij is de broer van Nabil B. 

Aangenomen wordt dat hoofdverdachte Taghi en de zijnen Nabil hebben willen straffen voor zijn 'verraad': het feit dat hij kroongetuige werd.