Jubileumbonus afgepakt

Licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt overstelpt met giften: 'Tranen in m'n ogen'

06 december 2019 12:09 Aangepast: 06 december 2019 18:01

De licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) wiens jubileum-extraatje wordt afgepakt door het UWV, is de afgelopen dagen overstelpt met honderden giften. Van een nieuwe telefoon tot VIP-kaarten voor Amstel Live, van geld tot een treinreisje. Zijn bewindvoerder Kees den Oudendammer is ontroerd door alle reacties. "De tranen sprongen in m'n ogen."

De bal kwam begin deze week aan het rollen toen de 71-jarige Kees den Oudendammer een brief schreef aan de Volkskrant. Hij vroeg aandacht voor de onbuigzame opstelling van het UWV tegenover Jan.

Nadat de brief was gepubliceerd ontving Kees een spontane gift van een vrouw uit Friesland. "Wildvreemden gingen opeens geld storten. De tranen sprongen in m'n ogen. Dat het zoiets oproept!"

Op Twitter werd het bericht opgepikt door Sywert van Lienden, oud-voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Die zette een donatieactie op voor Jan. Dat geld kan Jan houden, want giften worden door het UWV niet afgetrokken van een Wajong-uitkering.

1350 donaties

"Vanochtend sprak ik Sywert en die vertelde dat er zo'n 1350 mensen een gift hebben toegezegd voor Jan. We weten niet precies om wat voor bedragen het gaat, en je moet altijd afwachten of mensen ook daadwerkelijk geld storten, maar het is natuurlijk enorm."

Bijzondere treinreis

Daarnaast willen allemaal mensen producten schenken. "Ik had verteld dat Jan een nieuwe telefoon wilde kopen van zijn jubileumbonus. Nu heeft Jan al een nieuwe telefoon gekregen van een ondernemer." Ook krijgt treinengek Jan een treinreis van de NS, op de laatste reis van een bepaald model trein. En VIP-kaarten voor Amstel Live.

Ook een nieuwe laptop zit er wel in, denkt Kees. "De oude van Jan is helemaal af. Ik heb dat apparaat al een paar keer laten repareren. Er liggen allemaal toetsen los op het toetsenbord. Dan zegt Jan: 'die gebruik ik toch niet vaak'. Maar het is fijn dat hij nu wat nieuwe dingen krijgt. Hij heeft het niet breed natuurlijk en hij heeft altijd zo geleefd. Zijn ouders hadden het ook niet breed. Maar hij heeft nooit plezier van iets nieuws. Hoe lullig is dat? Nu dus wel."

Kinderhospice

Het waren drukke dagen voor de gepensioneerde Kees, met alle aandacht die hij kreeg naar aanleiding van zijn brief in de krant. Hij werd door kranten geïnterviewd en zat gisteravond samen met Jan bij de talkshow van Beau van Erven Dorens.

Niet alleen Jan boft met een vriend als Kees. Ook anderen kunnen op de hulp van Kees rekenen. "Ik heb gisteren de hele dag sinterklaas gespeeld bij gezinnen en bedrijven. De opbrengst daarvan schenken we aan een kinderhospice. Daarvoor hebben we meer dan 1000 euro bij elkaar gesprokkeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extraatje voor verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt direct gekort op uitkering

De verstandelijk beperkte Jan werkt bij een supermarkt in Veenendaal en krijgt een Wajong-uitkering. Binnenkort ontvangt hij een extraatje voor zijn 12,5-jarig jubileum bij het bedrijf. Maar die bonus wordt door het UWV direct in mindering gebracht op zijn Wajong-uitkering, zodat hij er niets aan overhoudt. Tot groot verdriet van Jan. En tot verdriet van Den Oudendammer, die zijn financiën regelt.

Wachtgeld politici

Kees schreef in de brief aan de krant over het grote contrast tussen de situatie van Jan, die op het bestaansminimum zit, en de enorme bedragen aan wachtgeld die politici ontvangen. "Het is nooit mijn intentie geweest om geld voor Jan in te zamelen. Ik wilde duidelijk maken dat sommigen veel meer hebben dan anderen."

Reactie UWV

Het UWV liet eerder aan RTL Nieuws weten: "De goede bedoelingen van een werkgever, zoals het geven van een bonus bij een 12,5-jarig jubileum, hebben helaas soms een vervelende uitkomst voor een werknemer. Dit is het gevolg van de uitkeringsregels binnen de huidige Wajong. Momenteel ligt het wetsvoorstel Vereenvoudiging Wajong voor behandeling in de Eerste Kamer. In het voorstel is een nieuwe uitkeringsregeling vormgegeven waarbij extra inkomsten, zoals een bonus, leiden tot een hoger inkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore