Aanrandingen op straat

Studentenverenigingen Leiden na onrust: meld seksueel geweld

06 december 2019 14:16 Aangepast: 06 december 2019 14:54
De Doelensteeg in Leiden, waar dinsdag een vrouw is aangerand. Beeld © Google Streetview

Het is het gesprek van de dag onder jonge vrouwen in Leiden: zorg ervoor dat je niet alleen 's avonds en 's nachts de straat op gaat. Aanrandingen en een verkrachting in de binnenstad zorgen al weken voor onrust.

Studentenverenigingen doen nu gezamenlijk een oproep: deel relevante informatie met de politie en doe waar nodig aangifte.

De onrust is ontstaan, omdat er sinds november twee aanrandingen en een verkrachting hebben plaatsgevonden. De laatste aanranding vond dinsdagnacht plaats, toen een 24-jarige vrouw in een steeg werd gegrepen door een man.

Blauw op straat

De 22-jarige Lindey van Weers is bang en deed gisteren al haar verhaal: ze vindt dat de gemeente te weinig doet om de veiligheid van vrouwen te garanderen. "Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat?"

Lindey is net afgestudeerd als verpleegkundige en woont in het centrum van Leiden. In een open brief op Facebook aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink schreef ze over de angst die in de stad leeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep Lindey aan burgemeester Leiden na verkrachting en aanrandingen: 'Doe iets!'

Taika van den Berg (27), die nu vijf jaar in Leiden woont, bevestigt het verhaal van Lindey. "Ik voelde me fijn en veilig in de stad. Maar dat is na deze incidenten wel anders. Het leeft heel erg in mijn vriendinnengroep." 

Ze houden elkaar constant op de hoogte als ze in het donker de straat op gaan. "Waar ze zijn en waar ze naartoe gaan. Vriendjes komen met de auto om ons op te halen. Ik vind het echt absurd dat dat in deze tijd moet, belachelijk. Het voelt alsof er een avondklok geldt voor vrouwen."

Spray

Taika voelt zich te weinig gesteund door het stadsbestuur. "De burgemeester zei eerst dat het incidenten waren en dat het niet nodig was om actie te ondernemen."

Ze zorgt dat ze altijd een verdedigingsspray bij zich heeft, die in geval van nood op een dader gespoten kan worden. De verf is niet afwasbaar. "Een absolute aanrader", zegt Taika.

De verdedigingsspray van Taika. De verdedigingsspray van Taika.

Sander van Diepen, raadslid in Leiden voor D66, zegt dat dit bij studentenverenigingen het gesprek van de dag is. Als oud-lid van Minerva weet hij te vertellen dat er veel appjes rondgaan. "Het is echt een ding. Ook bij Quintus en Augustinus. Er wordt constant gewaarschuwd: let goed op en zorg dat je minimaal met z'n tweeën de straat op gaat."

Omgekeerde wereld

Dat hoort niet, zegt Van Diepen. "Dat is de omgekeerde wereld. Leiden is een gemoedelijke stad, waar je gewoon zonder zorgen 's nachts alleen naar huis zou moeten kunnen gaan. Die sfeer van onveiligheid moet worden weggenomen."

Volgens Van Diepen hebben studentenverenigingen goed contact met de politie en de burgemeester erover. Er zijn ook al vragen in de gemeenteraad gesteld. "Het is zaak om elkaar goed op de hoogte te houden als er zoiets plaatsvindt. Op die manier kan de politie het beste zijn werk doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva hoorde niets van politie na aangifte verkrachting: 'Enorm frustrerend'

De studentenverenigingen roepen gezamenlijk op informatie met de politie te delen. "En als je iets dergelijks meemaakt, doe aangifte. Dat heeft altijd zin", zegt Hein Laterveer, voorzitter van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, waaronder alle 24 Leidse studentenverenigingen vallen. "Bel in verdachte situaties naar 112."

Pakkans

Laterveer zegt dat de verenigingen en de politie hebben afgesproken elkaar goed op de hoogte te houden. "De wijkagent loopt veel binnen. Als studenten informatie delen dan wordt de pakkans groter. Alle informatie, hoe klein ook, komt terecht bij een gespecialiseerd zedenteam."

De voorzitter zegt ook dat de studenten onderling op elkaar letten. "Je ziet dat de vriendschappen heel hecht zijn. Dat zie je met de leuke dingen, maar nu ook met de minder leuke dingen. Ze fietsen samen naar huis en houden een oogje in het zeil."

Extra patrouilles

Burgemeester Lenferink liet woensdag weten dat er sinds halverwege november door agenten in de binnenstad extra wordt gepatrouilleerd. Hij roept de inwoners van de stad op: 'let op elkaar, kijk naar elkaar om'. "Daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen." 

Verder wil Lenferink benadrukken dat het in Leiden niet onveiliger is dan in de rest van Nederland. "De feiten als zodanig zijn ernstige feiten, maar die vinden niet vaker plaats in Leiden dan elders in het land, of in het verleden", zei hij tegen Omroep West.

Volgens de politie gaat het overigens niet om één serieverkrachter of-aanrander. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore