Ga naar de inhoud
Nederland

Gevaar voor werknemers en omwonenden. Wat is er aan de hand bij Chemours in Dordrecht?

Volgens experts is de gezondheid van omwonenden en werknemers van het bedrijf in gevaar. Beeld © ANP

Het chemiebedrijf Chemours (voorheen Dupont) in Dordrecht ligt al maanden onder vuur. De negatieve verhalen over het bedrijf stapelen zich op. Wat is er aan de hand? Drie vragen en antwoorden.

1. Waarom ligt het bedrijf onder vuur? 

Het bedrijf Chemours produceert teflon, onder meer voor antiaanbaklagen in pannen. Daarbij is decennialang de gevaarlijke stof C8 gebruikt. Omwonenden en werknemers hebben grote gezondheidsrisico's gelopen

Volgens het RIVM hadden de bewoners in de woonwijk Merwedepolder naast het chemiebedrijf een verhoogde kans op ernstige leveraandoeningen door de uitstoot die bij het maken van teflon vrijkwam.

Thumbnail

Het AD meldde begin maart al dat er hoge concentraties C8 in het bloed van medewerkers is gevonden. Eenvandaag kwam een maand later met het verhaal dat vrouwen die in een fabriek van het bedrijf hadden gewerkt ernstige zwangerschapsproblemen hadden. Het ging om miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. 

Vandaag ligt de fabriek opnieuw onder vuur. C8 wordt inmiddels niet meer gebruikt, maar de opvolger GenX zou ook schadelijk zijn voor de gezondheid

2. Hoe slecht is dat GenX dan? 

Toxicologen zeggen vandaag in De Volkskrant dat het bedrijf onmiddellijk moet stoppen met het gebruik van de stof. In laboratoriumtests is aangetoond dat die stof bij ratten onder meer kanker, nierziekte, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. "Je kunt dit soort gif niet zomaar uitstrooien over woonwijken", zegt hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Amsterdamse Vrije Universiteit in de krant. 

Chemours-directeur Erik Meijer snapt de ophef niet: "Dit veroorzaakt onnodige onrust in de omgeving en bij onze werknemers. Dat vind ik echt erg vervelend." 

De directeur benadrukt dat GenX niet op overheidslijsten met kankerverwekkende stoffen voorkomt. "We moeten ons realiseren dat we in Nederland tal van stoffen gebruiken die kankerverwekkend zijn. De uitstoot van de auto bijvoorbeeld. Ook in de chemische industrie gebeurt dat. Daar gaan ze zorgvuldig mee om, en ook de overheden gaan daar zorgvuldig mee om door dat goed te reguleren."

Een belangrijke vraag is nu hoeveel GenX er in de lucht zit in de omgeving van de fabriek. Volgens Chemours 'valt dat mee'. Maar hoeveel het precies is, is niet bekend. De toxicologen willen dat dit zo snel mogelijk wordt onderzocht. Ook willen ze dat werknemers extra bescherming krijgen tegen de stof. 

3. Wat moeten bewoners en werknemers nu doen? 

Bewoners hoeven op dit moment nog niets te doen, zegt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg tegen RTL Nieuws: "Ik zou nu zeggen: wacht nog even af. We weten nu nog niet hoeveel er uitgestoten wordt. Pas als we dat weten, kunnen we zeggen hoe schadelijk het is. Ik zou zeggen dat de bewoners van Dordrecht en Sliedrecht zich geen zorgen moeten maken totdat we weten hoeveel er feitelijk uit die pijp komt."

Werknemers moeten onderzocht worden, zegt Van den Berg. "Ik denk dat het heel eenvoudig en belangrijk is om te te kijken of werknemers die de laatste jaren met GenX hebben gewerkt de stof in hun bloed hebben. Dat onderzoek moet zo snel mogelijk gestart worden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Omwonenden teflonfabriek: 'Ze hebben ons vergiftigd'