'Veiligheidsaspecten'

KLM weigerde mee te werken aan uitzetten Lili en Howick, annuleerde tickets

06 december 2019 07:14 Aangepast: 06 december 2019 08:21
Howick en Lili, die naar Armenië uitgezet zouden worden. Beeld © ANP Foto

De KLM heeft vorig jaar geweigerd de Armeense asielkinderen Lili en Howick naar Armenië te vervoeren toen ze Nederland moesten worden uitgezet.

De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat aan RTL Nieuws naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De KLM wil niet in details treden over de redenen, maar zegt in een schriftelijke reactie dat 'we vóór elke uitzetting onze eigen risicoanalyse doen en daar worden meerdere veiligheidsaspecten in gewogen'. "Deze analyse heeft destijds geresulteerd in het annuleren van de tickets van de Armeense kinderen in kwestie."

Niet meewerken

De Dienst Terugkeer & Vertrek kreeg op de avond van de geplande uitzetting van de luchtvaartmaatschappij te horen dat die de vliegtickets van de kinderen zou annuleren en niet mee zou werken aan het vertrek, blijkt uit het rapport 'Het vertrek van de Armeense kinderen' van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De rechtbank in Amsterdam had een dag eerder bepaald dat hun uitzetting door mocht gaan.

Nadat de KLM had geweigerd de kinderen mee te nemen, werd besloten de kinderen de volgende dag op een alternatieve vlucht van een buitenlandse vliegtuigmaatschappij te zetten.

Kinderen spoorloos

Het kwam uiteindelijk niet tot uitzetting omdat de kinderen spoorloos waren nadat ze uit hun opvangadres waren weggelopen. Het was onduidelijk waar ze waren en of ze waren ondergedoken.

Een dag later kregen Lili en Howick van het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen dat ze in Nederland mochten blijven vanwege 'actuele ontwikkelingen in de zaak'.

Besluit ministerie

"In de zaak van de kinderen Lili en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd'', aldus het ministerie.

"Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Howick en Lili wonen nu in opknapvilla en gaan gewoon naar school

'Klopjacht niet te verantwoorden'

Volgens RTL Nieuws-verslaggever Floor Bremer was de situatie voor de regeringspartijen D66 en ChristenUnie onhoudbaar geworden, zei ze destijds. "Een klopjacht op twee gevluchte kinderen, dat is op geen enkele manier te verantwoorden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Chaos in zaak-Howick en Lili: 'Ministerie had met vuist op tafel moeten slaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore