'Zó geregeld'

Ministerie in de fout: Dijkhoff kan wachtgeld wél stopzetten zonder verplicht terugbetalen

05 december 2019 18:14 Aangepast: 05 december 2019 22:07
Klaas Dijkhoff van de VVD Beeld © ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) moet door het stof voor VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. In tegenstelling tot wat het departement eerder beweerde, blijkt Dijkhoff zijn wachtgeld wél te kunnen stopzetten zonder alles te hoeven terugbetalen. Dat erkent het departement in antwoord op vragen van RTL Nieuws.

Dijkhoff raakte in opspraak toen bekend werd dat hij met wachtgeld van zijn kortdurende ministerschap zijn salaris verhoogt. Dat is geheel conform de regels, maar toch ontstond binnen en buiten de VVD zoveel discussie dat hij besloot van zijn wachtgeld af te zien. Dijkhoff heeft de afgelopen twee jaar 37.000 euro bruto aan wachtgeld gekregen. 

In reactie daarop verklaarde Binnenlandse Zaken dat afzien van wachtgeld betekent dat al het al genoten wachtgeld ook moet worden terugbetaald. Dijkhoff zei vervolgens dat hij zijn wachtgeld niet zou stopzetten, maar elke keer zou terugstorten.

Niet vrolijk

Omdat hij de uitleg van de regels zoals BZK die gaf niet vertrouwde, zocht de VVD-voorman contact met de uitvoerder van de wachtgeldregels, APG. Daar bleek dat stopzetten van wachtgeld zonder terugbetalen wel degelijk kan. Dijkhoff: "Het was binnen een kwartier geregeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dijkhoff blijft wachtgeld krijgen, maar gaat het vanaf nu terugstorten

Dijkhoff toont zich verbaasd dat BZK de regels blijkbaar zelf niet goed kent en hem daardoor in een lastig parket bracht. "Ik werd er niet vrolijk van. Maar een fout maken kan. Daar kan ik deze week zelf ook over meepraten."

Recht

Het ministerie schrijft in een verklaring: "Uit navraag bij de uitvoeringsorganisatie APG blijkt dat het ook mogelijk is om als ontvanger van wachtgeld rechtstreeks bij APG te vragen om de uitkering niet uit te betalen. Het recht op de uitkering vervalt hierdoor niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore