92,6 procent

Ruim 90 procent treinreizigers op tijd op bestemming

05 december 2019 16:25 Aangepast: 05 december 2019 16:26
Treinreizigers tijdens een drukke avondspits. Beeld © ANP

Heeft jouw trein voor jouw gevoel altijd vertraging? Uit nieuwe cijfers blijkt dat dat waarschijnlijk wel meevalt. 92,6 procent van de treinen komt maximaal vijf minuten te laat aan op de plaats van bestemming.

De NS presteert daarmee op hetzelfde historisch hoge niveau als in 2018, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Alleen op de hogesnelheidslijn (hsl) gaat het minder goed: daar komt 83,4 procent van de binnenlandse reizigers op tijd aan op de plaats van bestemming, iets meer dan vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fundering spoorwegen ongeschikt voor meer treinverkeer'

Verbetering

Ook hier ziet de NS door het jaar heen verbetering. Door een softwareprobleem was er begin dit jaar een 'forse dip', maar dat probleem is opgelost. Was in januari 77 procent van de hogesnelheidstreinen op tijd, in september was dat 86 procent.

Problemen zijn er hierbij vooral als de intercity overgaat van gewoon spoor naar hsl, waarbij zowel moet worden overgeschakeld op een andere spanning op de bovenleiding als op een ander beveiligingssysteem.

Nieuwe treinen

De NS heeft nieuwe treinen besteld die specifiek zijn gemaakt om over de hsl te rijden. De eerste daarvan worden in 2021 in gebruik genomen en de verwachting is dat dan nog meer treinen op tijd zullen rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruben bepaalt hoe laat jouw trein volgend jaar rijdt

Dit jaar reisden gemiddeld 1,3 miljoen mensen per dag met de trein, 14 procent meer dan vijf jaar geleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore