Geen Nederlandse identiteit

Daniël (19) vroeg een paspoort aan om te studeren, maar belandde in de cel

05 december 2019 17:15 Aangepast: 09 december 2019 18:26
Daniël Buter ging een paspoort aanvragen, maar werd opgepakt. Beeld © Shalina Mangal

De 19-jarige Daniël Buter uit Amsterdam zit al ruim vier weken vast in de gevangenis in Rotterdam. Hij dreigt te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, terwijl hij daar nog nooit is geweest.

Zijn vrienden zijn een petitie begonnen om zijn uitzetting tegen te houden. Die is inmiddels meer dan 17.000 keer getekend.

Daniël is geboren in Amsterdam. Zijn ouders zijn van Dominicaanse komaf en lieten hem achter bij zijn opa en oma toen hij 3 was. Ze gingen 'op vakantie', maar keerden nooit meer terug. Toen zijn moeder afstand deed van haar paspoort, waarin ook Daniël was bijgeschreven, verloor hij de Nederlandse identiteit.

Oud burgerservicenummer

Omdat zijn oma hem vervolgens, waarschijnlijk op advies van de gemeente, bij een basisschool inschreef met zijn oude burgerservicenummer, werd nooit ontdekt dat hij geen Nederlandse identiteit meer had. Pas toen hij in 2016 een paspoort aanvroeg omdat hij zich wilde inschrijven voor een studie, werd het opgemerkt.

Vorige maand kwam de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hem ophalen. Waarom dat pas na drie jaar gebeurde, is niet duidelijk. De IND is herhaaldelijk om een reactie gevraagd, maar wilde niet reageren. Daniël zit inmiddels al ruim vier weken vast.

Maroua Bensalah en Renee Daniels zijn een petitie gestart in de hoop dat Daniël in ieder geval zijn proces in vrijheid mag afwachten. Die werd al meer dan 17.000 keer getekend. "Ik had nooit durven dromen dat het zo groot zou worden", vertelt Renee. 

Grote glimlach

Ze kent Daniël al zes jaar. "Het is een muzikale jongen met een enorm grote glimlach. Hij is altijd onwijs positief. Zelfs nu houdt hij zich groot en maakt hij grapjes. Hij is heel behulpzaam en staat altijd voor anderen klaar. Een tijdje geleden organiseerden we een feest voor mensen met een beperking. Dan is hij niet te beroerd om een avondje gratis te komen draaien als dj."

Volgens Renee heeft Daniël geen enkele binding met de Dominicaanse Republiek. Zo is hij er nooit geweest, en wonen zijn ouders in Spanje en België. Ze heeft hem vanmiddag telefonisch kunnen spreken. "Het gaat goed met hem, maar hij is overweldigd door alles wat er nu gebeurt."

Hoop wordt groter

Zijn vrienden hebben geld voor hem ingezameld, zodat hij wat noodzakelijke spullen kan kopen in de gevangenis. Ondertussen hopen ze dat er snel iets aan de situatie verandert. "Die hoop wordt wel steeds groter", zegt Renee.

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam heeft inmiddels contact gezocht met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en de IND. Ze heeft ook met de familie van Daniël gesproken.

Gemeente onderzoekt

"Ik heb de berichten van gisteren met afschuw gelezen. Ik ben het ook eens met het oordeel dat Daniël niet thuishoort in detentie. Het gaat om een Amsterdamse jongen die zou moeten studeren op dit moment", vertelde ze vanmiddag in de gemeenteraad naar aanleiding van vragen van raadsleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar IND: Geen opzet en patroon bij falen verblijfsvergunningen

De gemeente Amsterdam zegt op korte termijn te onderzoeken of zij Daniël mogelijk kan helpen. Ze gaat ook kijken waar het is misgegaan in de gemeentelijke basisadministratie.

Actieve zorgplicht

Halsema vindt dat ook de gemeente een belangrijke rol heeft in deze kwestie, omdat zij uitvoerder zijn van de paspoortwet. "Dat is een verplichting die we moeten naleven. Maar we hebben ook een actieve zorgplicht naar onze eigen inwoners om daar waar zij verdwaald raken in bureaucratie en regelingen, een helpende hand te bieden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore