44 procent moet nog

't Heerlijk avondje moet nog komen: 'Meeste mensen vieren het later'

06 december 2019 07:03 Aangepast: 06 december 2019 17:30
Archieffoto.

5 december was niet de drukste avond voor de sint. Want die moet nog komen. Maar liefst twee keer zoveel mensen vieren sinterklaas vandaag, zaterdag of zelfs zondag – het weekend ná pakjesavond.

"De afgelopen jaren wordt pakjesavond vaker in het weekend gevierd dan op 5 december", vertelt Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl. Dit jaar is het weekend na pakjesavond bijna twee keer zo populair. Sinterklaas deelt bij 24 procent van de mensen op 5 december cadeaus uit. Het weekend erna heeft de goedheiligman het drukker. Dan viert 44 procent pakjesavond. 27 procent doet dat het weekend vóór 5 december. 

Vorig jaar viel 5 december op een woensdag. "Toen vierde ook 24 procent pakjesavond op de avond zelf, 41 procent vierde dit het weekend ervoor, en maar 20 procent het weekend erna."

'Voor kinderen geen probleem'

Een verklaring zou kunnen zijn dat donderdag 5 december dichter bij het weekend erna ligt dan het weekend ervoor. "We hebben alleen de cijfers, geen verklaring. Misschien houden mensen er rekening mee dat de online pakketbezorging wat vertraging kan oplopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Lootjestrekken.nl begon bij de familie Kuiper uit Landsmeer

Zelf viert Arjen pakjesavond komend weekend. "Mijn zus en ik hebben de agenda's naast elkaar gelegd. Komende zaterdag kwam ons het beste uit. Het was dus gewoon een praktische beslissing. Mijn zus heeft haar kinderen verteld dat een paar pieten achterblijven met wat cadeautjes, dat vonden ze prima."

Cadeaus niet eerder uitpakken

Cultuurtheoloog Frank Bosman beaamt dat de overweging om pakjesavond in het weekend te vieren vooral praktisch is. "Veel mensen zijn druk met school of werk. Het is ingewikkeld om een moment te vinden dat iedereen kan. In het weekend lukt dat beter."

Bosman heeft nog een andere verklaring. "Eigenlijk hoort het niet om geschenken te vroeg uit te pakken. Eerst moet de gelegenheid zijn geweest op basis waarvan we de cadeaus krijgen. Niet omgekeerd. Op je verjaardag pak je een cadeau ook niet voor het feest uit. Bij een bruiloft wacht een bruidspaar vaak tot de volgende dag." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste kerstversieringen al gespot: 'Winter is zo donker, binnen is het gezellig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore