Pakjesavond

Antizwartepiet-frontman Afriyie kan door bedreigingen niet bij zijn kinderen zijn

05 december 2019 18:57 Aangepast: 05 januari 2020 13:58
Jerry Afriyie tijdens een vergadering in de Haagse gemeenteraad over de aanslag op de actiegroep. Beeld © ANP

Voor Jerry Afriyie stonden de afgelopen weken in het teken van een mindere leuke kant van het sinterklaasfeest. Die van bedreigingen en racisme. "Ik heb mijn kinderen om veiligheidsredenen al drie weken niet gezien."

Jerry Afriyie is de man achter Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Deze actiegroep keert zich tegen de, in hun ogen, racistische vertolking van de helpers van Sinterklaas: ze willen dat piet transformeert naar een schoorsteenpiet, zonder kroeshaar en rode lippen, om zo alle gelijkenissen van de karikatuur van een zwarte man weg te halen.

Het leidde de afgelopen weken – opnieuw – tot felle reacties en discussies. Een vergadering van KOZP in Den Haag werd aangevallen door vandalen. Een voetballer werd uitgescholden voor 'kanker-katoenplukker' en 'Zwarte Piet' – iets wat Afriyie vroeger zelf ook vaak heeft meegemaakt. Ook ging een filmpje viral van een moeder die verhaal gaat halen in een trein, waar een kindje werd uitgescholden voor, opnieuw, Zwarte Piet.

Getraumatiseerd

De aanval in Den Haag heeft heel wat impact gehad op de leden in zijn actiegroep, vertelt Afriyie. Sommige mensen zijn getraumatiseerd en hebben steun nodig. Vanavond, als in veel huiskamers de pakjes worden geopend, steekt hij ze een hart onder de riem. "We gaan het hebben over het welzijn van de groep. Je maakt zoveel geweld mee. Omsingeld worden door 60 hooligans, dat voelt heel erg bedreigend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet belaagd, jongste verdachte 13 jaar oud

Vanavond kijkt hij ook met de leden vooruit: "We gaan gewoon door de komende tijd. De verandering die we nu hebben doorgemaakt, hebben we echt niet voor elkaar gekregen door alleen in de maand november actie te voeren. Het is een campagne die al acht jaar loopt."

Afriyie wordt bijvoorbeeld vaak uitgenodigd op scholen om te praten over racisme. Ook doet hij huiskamergesprekken: sommige mensen nodigen hem uit om in een 'relaxte setting' mensen 'bij elkaar' te brengen. Bijvoorbeeld als mensen in één familie verschillen van standpunten. "Dat praten, dat doe ik veel liever dan protesteren. Er wordt in dat soort settings veel meer naar elkaar geluisterd."

Focus van de politie

Ondanks al het geweld en de dreigementen, kijkt de KOZP-voorman redelijk positief terug op afgelopen weken. Hij is blij dat de politie dit jaar de focus hield op mensen die geweld plegen, en niet op 'vreedzame demonstranten'.

Dat bij de landelijke intocht alleen roetveegpieten te zien waren, was ook een grote winst, zegt hij, ook al ziet hij liever de Amsterdamse of Utrechtse versie: die van de schoorsteenpiet: zonder kroeshaar en rode lippen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

23 mensen vervolgd voor online bedreigen tegenstanders Zwarte Piet

In de peilingen is dan weer geen winst te zien: het percentage voorstanders van Zwarte Piet is nog altijd flink groter. Er zit volgens EenVandaag geen beweging in.

"Dit probleem leent zich niet voor enquêtes", reageert Afriyie. Hij stelt dat de voorstanders van Zwarte Piet het leed niet inzien van de groep die er wel moeite mee heeft. "Ze kijken naar hun eigen belevenissen. Zo'n peiling moet je niet als leidraad nemen. Je moet naar de ervaringen luisteren van de mensen die racistisch worden bejegend. Een ervaring is geen mening."

Veel mensen vinden Zwarte Piet niet racistisch, omdat ze het niet racistisch bedoelen. "Dat argument snap ik", zegt Afriyie. "Maar als ik per ongeluk op je voet stap, dan heb ik je alsnog pijn gedaan. Stop ermee dan."

Niet bij zijn kinderen

Na vandaag zit het er weer op, wat het sinterklaasfeest betreft. Afriyie blijft de komende tijd nog even weg bij zijn kinderen. Want die worden ook bedreigd, niet direct, maar via hem. Vandaar dat hij tijdelijk ergens anders woont. Hij wil ze niet in gevaar brengen.

Jerry Afriyie tijdens een demonstratie op het Stadhuisplein van Eindhoven. Jerry Afriyie tijdens een demonstratie op het Stadhuisplein van Eindhoven.

Hij heeft contact met zijn kinderen via WhatsApp. "De politie maakt zich zelfs zorgen, dan weet je hoe laat het is. Ik moet heel erg voorzichtig zijn hoe ik mij van A naar B verplaats. Er zijn zoveel serieuze bedreigingen over namen van plaatsen waar ik mij bevind, dan kan ik niet wegkijken."

Als hem wordt gevraagd of hij positief of negatief terugkijkt op de laatste drie weken, zegt hij: "Ik ben hoopvol. Het leven is te kort om pessimistisch te zijn. Ik blijf doorgaan tot het doel is behaald."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore