Onrust

Oproep Lindey aan burgemeester Leiden na verkrachting en aanrandingen: 'Doe iets!'

05 december 2019 10:50 Aangepast: 06 december 2019 09:43
archieffoto Leiden. Beeld © ANP

In Leiden is onrust ontstaan nadat er in korte tijd enkele aanrandingen en een verkrachting plaatsvonden in het centrum van de stad. De 22-jarige Lindey van Weers vindt dat de gemeente te weinig doet om de veiligheid van vrouwen te garanderen. "Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat?"

Sinds begin november zijn er twee vrouwen aangerand en is er een vrouw verkracht in het centrum van de stad. De laatste aanranding vond dinsdagnacht plaats, toen een 24-jarige vrouw in een steeg in de binnenstad werd gegrepen door een man. Het zorgt voor veel onrust in de binnenstad waar veel studenten wonen.

Samen fietsen en locatie delen

Lindey van Weers is net afgestudeerd als verpleegkundige en woont in het centrum van Leiden. In een open brief op Facebook aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink schrijft ze over de angst die in de stad leeft.

Ze schrijft over de maatregelen die al door inwoners zijn genomen. "Studentenverenigingen slaan de handen in elkaar; er wordt aangeraden samen te fietsen, je live locatie te delen via Whatsapp of te bellen met iemand terwijl je fietst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studenten Amsterdam voelen zich onveilig na aanvallen en inbraken

Voor leven getekend

Maar dat voorkomt nieuwe incidenten niet. Lindey eist daarom dat de gemeente actie onderneemt. "Hoeveel van dit soort gebeurtenissen moeten nog plaatsvinden voor er iets gebeurt? Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat? Hoeveel initiatief moet er nog vanuit onze kant komen voor het vanaf u komt? Wij voelen ons niet gehoord, en blijkbaar zijn onze maatregelen niet voldoende gezien bovenstaande situaties nog steeds - helaas - plaats vinden."

Om haar brief af te sluiten met de hartenkreet: "Dus daarom nogmaals, namens alle vrouwen uit Leiden: doe alstublieft ìets!"

Daarnaast is een petitie gestart die de gemeente oproept om een sleutelhanger met een alarm te verstrekken aan jonge vrouwen in de stad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil dat politie aangifte verkrachting binnen een maand onderzoekt

Extra patrouilles

Volgens de politie gaat het niet om een serieverkrachter of-aanrander. Burgemeester Lenferink laat weten dat er sinds halverwege november door de agenten in de binnenstad extra wordt gepatrouilleerd. "De politie heeft ook extra recherchecapaciteit voor het onderzoek naar aanleiding van de aangifte van vannacht en zet alles op alles om de dader te vinden."

Daarnaast roept hij slachtoffers op om altijd aangifte te doen. "Samen met de politie en de studentenverenigingen gaan we hun leden hier ook extra op wijzen en bieden we extra hulp en begeleiding bij aangifte, want dit is voor slachtoffers vaak een grote stap. Door aangifte te doen verhogen we samen de pakkans."

Lenferink roept de inwoners van de stad op: 'let op elkaar, kijk naar elkaar om'. "Daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva hoorde niets van politie na aangifte verkrachting: 'Enorm frustrerend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore