De verkoop van elektrische auto's onder particulieren zal komend jaar een doorbraak kennen. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB naar elektrisch rijden dat vandaag wordt gepresenteerd. De laadinfrastructuur zal nog wel aan de vraag moeten worden aangepast.
Uit de Elektrisch Rijden Monitor blijkt dat 58 procent van de Nederlanders op termijn wil overstappen naar een elektrische auto. 5 procent wil dat volgend jaar al doen.
"Opvallend is dat nu ook de lagere inkomensklassen over willen op elektrisch", zegt Marco van Eenennaam van de ANWB in De Telegraaf. "Tot op heden waren alleen de zakelijke rijders en de hogere inkomensgroepen geïnteresseerd."

De aanschaf van een elektrische auto wordt komend jaar aantrekkelijker voor particuliere automobilisten. Fabrikanten presenteren dan goedkopere modellen, van tussen de 25.000 en 45.000 euro. De ANWB verwacht in 2020 daarom een trendbreuk.
Aanschafsubsidie voor particulieren
Niet alleen zakelijke leaserijders, maar ook particulieren ontvangen vanaf volgend jaar subsidie bij het aanschaffen van een elektrische auto. Dat staat in de klimaatplannen van het kabinet. Wat die subsidie precies inhoudt, is nog niet bekend.

"Daarnaast weten veel particulieren nog niet dat de elektrische auto is vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting", zegt Van Eenennaam. "Dit zal de vraag nog meer aanzwengelen." De ANWB verwacht dat er volgend jaar al een punt komt waarop elektrische auto's even duur zijn als modellen die rijden op benzine.
Laadinfrastructuur
Om de toename van elektrische auto's in goede banen te leiden, moet er wel nog wat veranderen aan de laadinfrastructuur. "Met software in laadpalen thuis en op het werk kunnen we ervoor zorgen dat niet alle auto’s tegelijk geladen worden", zegt Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven.
In sommige oude stadsdelen wordt het moeilijk, verwacht Hoekstra. "In de grachtengordel waar de advocatenkantoren hun airco aan hebben staan, zal niet iedereen op elektrisch kunnen rijden. Dat kan de infrastructuur niet aan."