'Maak anticonceptie gratis'

Vanaf volgend jaar gratis spiraaltje na abortus

04 december 2019 23:07 Aangepast: 05 december 2019 01:45
Spiraaltje (archieffoto) Beeld © iStock

Vrouwen die een abortus ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis een spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge vandaag bekend.

Een woordvoerder van de minister zegt tegen NU.nl dat de abortusarts bepaalt of een vrouw wel of niet in aanmerking komt voor het gratis spiraaltje. "Het gaat om een combinatie van meerdere factoren, die heel uiteenlopend kunnen zijn. Daarom laten we de inschatting aan de arts zelf. Zo geven we de abortusklinieken de ruimte om maatwerk te bieden."

30.000 abortussen

Jaarlijks ondergaan zo'n 30.000 vrouwen een abortus. Volgens de gezondheidsinspectie IGJ, die keek naar cijfers uit 2017, werden de meeste abortussen uitgevoerd bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nee-sticker' tegen anti-abortusflyer: de discussie laait weer op

In 68 gevallen ging het om meisjes die jonger waren dan 15 jaar. De meeste zwangerschapsafbrekingen gebeurden in de eerste 7 weken.

Abortus in Nederland

In Nederland is abortus toegestaan tot de 24ste week van de zwangerschap, omdat de wet ervan uitgaat dat baby's na 24 weken buiten het lichaam van de moeder zouden kunnen overleven. Maar de meeste artsen houden 22 weken aan, omdat ze tot op twee weken nauwkeurig kunnen inschatten hoe lang een vrouw zwanger is.

Na 24 weken mag het alleen om 'zeer zwaarwegende medische redenen'. In ons land koos in 2014 13,2 procent van de zwangere vrouwen voor een abortus.

Op dit moment wordt anticonceptie alleen vergoed tot 21 jaar en vanaf 18 jaar nog wel binnen het eigen risico.

'Maak anticonceptie gratis'

Al in 2016 riepen abortusartsen al op om anticonceptie gratis te maken. "Een spiraaltje laten zetten kan wel 400 euro kosten. Een pil kost al snel 8 euro per maand. Een abortus is gratis. Dat is toch een rare situatie", zei de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen destijds tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie betaalt anticonceptie? 'Ik heb een Tikkie gestuurd voor de morning-after'

Volgens het genootschap spelen financiële overwegingen bij een bepaalde groep vrouwen een rol in de keuze voor anticonceptie. "Omdat het te duur is, gebruiken deze vrouwen geen anticonceptie. Ze kloppen dan voor een zwangerschapsonderbreking bij ons aan."

Rechtszaak

Vorige week werd bekend dat bijna 3000 mensen zich als mede-eiser hebben geschaard achter de rechtszaak tegen de Staat om anticonceptie voor iedereen gratis te maken. Zij vinden het onterecht dat niet iedereen toegang heeft tot anticonceptie vanwege de kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

3000 mede-eisers in rechtszaak voor gratis anticonceptie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De pil slikken: straks niet meer elke dag, maar elke maand?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore