Ga naar de inhoud
Onderzoek in VS

De pil slikken: straks niet meer elke dag, maar elke maand?

Anticonceptiepil. Beeld © ANP

Onderzoekers testen een anticonceptiepil die vrouwen niet langer elke dag hoeven in te nemen, maar eens per maand. De pil blijft wekenlang in de maag en geeft de hormonen gedoseerd af, waardoor zwangerschap wordt voorkomen.

De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat het de keuzemogelijkheden van vrouwen vergroot en hen meer controle geeft over hun vruchtbaarheid, schrijft de Britse omroep BBC.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf volgend jaar gratis spiraaltje na abortus

Vooral voor vrouwen die de pil geregeld vergeten, zou de nieuwe dosering een uitkomst zijn, claimen de wetenschappers. Het middel zou binnen een paar jaar op vrouwen kunnen worden getest.

Pil vouwt zich uit

Tot nu toe experimenteerden de onderzoekers met een pil van normale afmetingen die zich, eenmaal beland in de maag, 'uitvouwt' en dan te groot is om het lichaam op de gebruikelijke manier te verlaten. Als na een maand de dosis hormonen is afgegeven, breekt het lichaam de pil weer af en worden de resten uitgepoept.

Waarom
Lees ook:
Waarom je last kunt krijgen van depressieve gevoelens als je de pil slikt

Deskundigen zeggen tegen de BBC dat nog veel onderzoek nodig is voordat zo'n pil daadwerkelijk op de markt kan verschijnen, maar prijzen tegelijkertijd de toepassing. "In theorie kan een maandelijkse pil doeltreffender zijn dan de dagelijkse pil die tot nu toe wordt gebruikt."

Geen problemen voor spijsvertering

De wetenschappers van Harvard Medical School die bij de ontwikkeling betrokken zijn, zeggen dat zo'n pil geen problemen oplevert voor de spijsvertering en de stoelgang. De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

De
Lees ook:
De pil voor mannen: 'Veel te ingewikkeld en te duur'