Ga naar de inhoud
Herkennen zelfs accenten

Honden begrijpen ons veel beter dan we denken

(Archieffoto)

Dat honden het verschil weten tussen woorden als 'zit', 'loop' en 'blijf' wisten we al. Maar onze huisdieren herkennen ook accenten, het blaffen van verschillende honden en kunnen zelfs klinkers onderscheiden.

Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten. "Ik wist dit al 30 jaar", zegt hondengedragsdeskundige Martin Gaus. "Mensen die veel met honden omgaan weten dat de dieren ons goed begrijpen, maar het is mooi dat dit bevestigd wordt door de wetenschap." 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe formule: zo reken je uit hoe oud je hond is in mensenjaren

Oren spitsen

De onderzoekers filmden 42 honden van verschillende rassen terwijl ze naast een speaker zaten waar woorden uitkwamen. Elke keer als ze een nieuw woord hoorden, spitsten ze hun oren of leunden ze dichter naar de speaker, een teken dat ze het woord onderscheidden.

In de video is te zien hoe border collie Max reageert wanneer hij het woord 'had' voor het eerst hoort. Wanneer iemand met een accent hetzelfde woord uitspreekt, komt er bijna geen reactie.

1000 speeltjes

Ook kleine verschillen in woorden worden herkend door onze huisdieren. De honden uit het onderzoek herkenden dat de Engelse woorden 'hid' en 'had' andere woorden zijn. Volgens Gaus zijn honden taalwonders. "In principe zou ik ze alle talen kunnen leren, ze weten heel goed wat er van ze verwacht wordt. Voor een beloning doen ze alles." 

Volgens Gaus hebben honden het niveau van een kind van 2 á 3 jaar. Het verschil is dat ze niet praten, maar blaffen. "Ze herkennen elkaars blaffen, dat werkt op dezelfde manier als bij mensen. Als ze een hond horen blaffen, weten ze precies of ze al wel eens hebben gesnuffeld". 

Van
Lees ook:
Van Bella tot Max: dit zijn de populairste hondennamen

Het record 'woorden herkennen' bij honden staat nog steeds op de naam van border collie Chaser. Hij kon 1000 speeltjes herkennen bij naam en brengen op commando.

Soms
Lees ook:
Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'