Ga naar de inhoud
'Je bankpas verloopt'

Nederlander voor miljoen euro opgelicht via sms'je van nepbank

Archieffoto Beeld © Getty Images

Een man uit het noorden van Nederland is voor meer dan één miljoen euro opgelicht. Dat gebeurde nadat hij was ingegaan op een sms'je waarin stond dat zijn bankpas zou verlopen. "Dit is één van de grootste zaken ooit."

Het Openbaar Ministerie (OM) is in september al een onderzoek gestart naar de fraude, maar maakte dit vandaag pas bekend. "Dit is qua omvang echt uitzonderlijk", vertelt een woordvoerder van het OM.

Nieuwe pas aanvragen via link

De man werd enkele maanden geleden het slachtoffer van zogeheten 'smishing'. Hij kreeg een sms van zijn bank, dacht hij. Daarin stond dat zijn bankpas zou verlopen, maar hij zou wel via een link een nieuwe pas kunnen aanvragen. Op zijn bankpas stond ook daadwerkelijk dat zijn pas bijna zou verlopen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat gevaarlijke phishing via nep-sms'jes aanpakken

Daarnaast zag de site er precies hetzelfde uit als de site van zijn bank, dus hij vertrouwde de zaak volledig en vulde al zijn gegevens in.

In één nacht alles weg

Slechts één nacht hadden de criminelen nodig om de man volledig kaal te plukken. De volgende ochtend ontdekte de man namelijk dat hij bestolen was van meer dan één miljoen euro. "Wij weten precies hoe dat is gegaan", stelt de woordvoerder van het OM. "Maar omdat dit een lopend onderzoek is, kunnen we nog niet uitleggen hoe er opeens zo veel geld kon worden gestolen."

Gevaarlijke
Lees ook:
Gevaarlijke phishing: toename nep-sms'jes uit naam bank

Wel maakte het OM vandaag bekend dat er zeker 136 geldezels betrokken zijn bij de oplichting. "Het geld is via die geldezels weggesluisd. Maar we hebben hen geïdentificeerd en de officier van justitie benadrukt dat die geldezels altijd in beeld komen bij de politie."

Het OM laat weten dat het nog niet duidelijk is of dat de man zijn geld ooit nog terugkrijgt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl