Ga naar de inhoud
12,5 jaar bij supermarkt

Extraatje voor verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt direct gekort op uitkering

archieffoto Beeld © ANP

De 32-jarige Jan uit Veenendaal is licht verstandelijk gehandicapt en viert binnenkort zijn 12,5-jarig jubileum bij een supermarkt. Bij dat jubileum hoort een financieel extraatje, maar niet voor Jan. Uitkeringsinstantie UWV brengt die bonus namelijk direct in mindering op zijn Wajong-uitkering. Tot verdriet van Jan.

De 71-jarige Kees den Oudendammer regelt de financiële zaken van Jan. Als bewindvoerder schreef hij deze week een brief aan de Volkskrant om aandacht te vragen voor de onbuigzame opstelling van het UWV.

"Jan heeft al niet al te veel te makken", zegt Den Oudendammer tegen RTL Nieuws. "Hij wilde daarom van het extraatje een telefoon kopen. Maar dat kan nu dus niet doorgaan. Jan maakt zich daar erg veel zorgen over."

Overlijden vader

Jan krijgt vanwege zijn beperking een lager salaris dan regulier supermarktpersoneel. Dat wordt tot een normaal salaris aangevuld met een Wajong-uitkering voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoe meer loon hij krijgt van de supermarkt, des te minder aanvullende uitkering hij krijgt.

De gepensioneerde Den Oudendammer werkte altijd in de zorg. Zo kent hij Jan ook. Toen de vader van Jan overleed, besloot Den Oudendammer hem te helpen met zijn financiële zaken. "Ik help hem met de huur, zijn zorgverzekering, noem maar op."

Honderden donaties voor Jan na probleem met UWV

05:36
Via #Sinterjan is een succesvolle inzamelingsactie gestart.

"Jan heeft maar één hobby: hij is treinengek. Daarom reist hij ook heel veel met de trein. Dat vindt hij fantastisch. Verder heeft hij geen enkele uitspatting, hij heeft geen meisje en hij rookt en drinkt niet."

Den Oudendammer vroeg aan uitkeringsinstantie UWV, die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van de Wajong-uitkering, of Jan het financiële extraatje Jan zou kunnen houden. "Het gaat maar om een klein bedrag. Een paar honderd euro hooguit."

Wajongers
Lees ook:
Wajongers gaan er volgend jaar 5 procent op achteruit: 'Het voelt als een strafkorting'

Wachtgeld politici

Maar het UWV weigerde. Alle extra inkomsten die iemand binnenkrijgt, moeten worden gekort op de uitkering. Dat is nou eenmaal de afspraak.

Den Oudendammer schreef deze week zijn frustratie over het UWV van zich af in een brief aan de Volkskrant. Daarin schilt hij tegelijkertijd een appeltje over de ruimhartige wachtgeldregelingen voor politici, die 'met hun huidige baan al zeven keer zoveel inkomen hebben als deze hardwerkende jongeman'.

Na de brief kreeg Den Oudendammer veel reacties. Een vrouw uit Friesland stuurde hem 50 euro om aan Jan te geven. Toch houdt Den Oudendammer nog goede hoop. Mogelijk valt er iets te regelen met de supermarkt waarvoor Jan werkt. "Het gaat om belast inkomen dat wordt gekort op de uitkering van Jan. Mogelijk kan het ook onbelast worden uitgekeerd." Binnenkort spreekt Den Oudendammer weer met de supermarkt.

Reactie UWV

Het UWV laat in een reactie aan RTL Nieuws weten: "De goede bedoelingen van een werkgever, zoals het geven van een bonus bij een 12,5-jarig jubileum, hebben helaas soms een vervelende uitkomst voor een werknemer. Dit is het gevolg van de uitkeringsregels binnen de huidige Wajong. Momenteel ligt het wetsvoorstel Vereenvoudiging Wajong voor behandeling in de Eerste Kamer. In het voorstel is een nieuwe uitkeringsregeling vormgegeven waarbij extra inkomsten, zoals een bonus, leiden tot een hoger inkomen."