Brief aan Rutte

Ombudsmannen: kabinet moet ingrijpen in daklozenprobleem

04 december 2019 04:19 Aangepast: 04 december 2019 06:18
Het aantal daklozen in Nederland is de laatste tien jaar flink gestegen.

In een brief aan premier Rutte luiden de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman de noodklok over de huisvestings- en daklozenproblematiek in Nederland. Namens alle gemeentelijke en regionale ombudsmannen roepen ze het kabinet op om de regie te nemen.

Het aantal daklozen is in de laatste tien jaar verdubbeld, zo maakte het CBS in augustus bekend. Nederland telt bijna 40.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, waarbij mensen die illegaal in Nederland wonen niet zijn meegerekend. Jonge daklozen, tussen de 18 en 30 jaar, zijn er meer dan drie keer zo veel dan tien jaar geleden. 

Grote steden 

Vooral grote steden kampen met daklozenproblematiek. Eind oktober schreven verantwoordelijke wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een brandbrief aan premier Rutte om het probleem aan te kaarten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote steden sturen brandbrief naar Rutte om daklozenprobleem

Volgens de ombudsmannen komen er steeds vaker signalen van mensen die niet zelfredzaam zijn, maar toch geen toegang krijgen tot maatschappelijke opvang, vaak omdat er geen sprake is van psychische problemen of verslaving. Vrouwen en kinderen moeten daarbij soms in onveilige situaties blijven wonen omdat er geen plaats is in de vrouwenopvang.

Ondersteuning gemeenten 

Gemeenten kunnen de problemen niet alleen oplossen, stellen de ombudsmannen in hun brief. Volgens hen is de nood hoog en moet het Rijk te hulp schieten. 'Door de regie te pakken en gemeenten te faciliteren en te ondersteunen bij de lokale, regionale en landelijke aanpak van het daklozenprobleem.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen winterkou, maar woonunits voor overlast gevende 'bosslapers' Ede

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zei in augustus dat hij zich was 'rot geschrokken' van de cijfers van het CBS. Hij kondigde onlangs aan met een aanvullend kabinetsplan te komen.

Haast geboden  

Volgens de ombudsmannen is haast geboden. "Inmiddels zijn we vele actieprogramma's, brandbrieven, debatten en Kamervragen verder, maar het aantal daklozen blijft stijgen, net als de wachtlijsten voor opvang", zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. "Met schaamte en aanvullende plannen vanuit het kabinet lossen we voor nu het acute huisvestings- en dakloosheidsprobleem niet op."

Dakloze onder je dak = €170

Daklozenopvangcentra zitten propvol. Als het aan GroenLinks ligt, krijgen mensen die hun huis openstellen aan daklozen daarom een financiële vergoeding. Het is een van de plannen van de partij om de druk van de ketel te halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore