Jaarwisseling

Remkes waarschuwt: relschoppers niet op straat met oud en nieuw

03 december 2019 23:27 Aangepast: 03 december 2019 23:30
Een agent houdt toezicht bij een van de toegangswegen naar Duindorp. Beeld © ANP

Burgemeester Johan Remkes is bereid de komende weken 'alles uit de kast te halen' om de situatie tijdens de komende jaarwisseling in Den Haag 'beheersbaar' te houden. Relschoppers die de afgelopen dagen zijn aangehouden, moeten zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen en een gebiedsverbod krijgen voor de jaarwisseling.

De afgelopen dagen werden zeker 25 mensen, onder wie een aantal jongeren, opgepakt omdat ze vernielingen aanrichtten en zwaar vuurwerk naar de politie gooiden. Ze zijn kwaad over het schrappen van de vreugdevuren in de Haagse wijken Scheveningen en Duindorp. Maar Remkes zegt dat protesteren op deze manier averechts werkt. "Ik laat me op geen enkele manier chanteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier arrestaties in Duindorp na gespannen avond

Johan Remkes Johan Remkes

Remkes zegt dat ouders hun kinderen moeten aanspreken op dit gedrag. "Politiemensen worden met stenen bekogeld, er worden vernielingen gedaan." Schade moet op de daders worden verhaald, zei hij in het tv-programma Nieuwsuur.

Geen toestemming

Vanmiddag liet hij weten dat Den Haag definitief geen toestemming geeft voor vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp. De organisatoren voldoen niet aan de eisen en krijgen daarom geen vergunning.

In de wijk Duindorp is het al dagenlang onrustig. Er werden vernielingen aangericht en jongeren gooiden stenen en vuurwerk naar de politie. Remkes: "Mensen voelen zich geïntimideerd en durven niet meer de straat op. Het kan in dit land niet zo zijn dat de straat regeert."

Reljeugd Duindorp sticht brandjes en smijt met hekken

Inwoners van Duindorp lieten de afgelopen dagen weten dat ze boos zijn om het besluit de vreugdevuren met oud en nieuw te schrappen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duindorper Leo: 'Dit gaat alle perken te buiten, wij gingen elkaar met blote vuisten te lijf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore