Ga naar de inhoud
Rust weergekeerd

Vier arrestaties in Duindorp na gespannen avond

De politie controleert een auto bij een toegangsweg naar de Haagse wijk Duindorp. Beeld © ANP

De politie heeft in Duindorp vier aanhoudingen verricht tijdens een avond waarop de sfeer in de Haagse wijk ronduit gespannen was. De rust was rond 23 uur goeddeels teruggekeerd.

Mensen die werden opgepakt, hadden de APV overtreden, de Algemeen Plaatselijke Verordening. Morgen geeft de politie meer informatie over de aanhoudingen.

Veel politie

In Duindorp was de hele avond veel politie op de been. Autoverkeer en scooterrijders die de wijk in wilden, werden tegengehouden en gecontroleerd door politiemensen. De politie hield controles op de toegangswegen om te voorkomen dat mensen naar de buurt kwamen die niet in de wijk thuishoren.

Op en rond het Tesselseplein hingen tientallen jongeren in groepjes rond. Af en toe werd zwaar vuurwerk gegooid. De jongeren hadden capuchons op of droegen een sjaal voor hun gezicht.

Remkes
Lees ook:
Remkes waarschuwt: relschoppers niet op straat met oud en nieuw

In Duindorp is het al een paar dagen onrustig. Tientallen jongeren hebben vernielingen aangericht. Relschoppers gooiden onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand.

Eerder deze week was het onrustig in Duindorp

00:47
Onrust in de Haagse wijk Duindorp: er wordt geen vergunning verleend aan de organisatoren van het jaarlijkse vreugdevuur met oud en nieuw.

Eerdere aanhoudingen

Gisteren werden twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Een dag eerder waren dertien mensen aangehouden. De politie deed vandaag invallen in Duindorp.

In de wijk is het onrustig sinds duidelijk werd dat er in de aanloop naar de jaarwisseling geen vreugdevuren mogen worden opgebouwd.

Organisatie Scheveningen zeer teleurgesteld

Niet alleen in Duindorp, ook in Scheveningen mag dit jaar geen vreugdevuur gebouwd worden. Vreugdevuur Scheveningen is zeer teleurgesteld, laat de organisatie in een reactie op Facebook weten. Ze wil volgend jaar opnieuw een vergunning aanvragen voor 'deze unieke en mooie traditie'.

"Ondanks onze bloed, zweet en tranen van de afgelopen tijd is onze vergunningaanvraag afgewezen door gemeente Den Haag", schrijft de organisatie. Volgens Vreugdevuur Scheveningen was het onmogelijk om te voldoen aan de eisen die de gemeente stelde.

De organisatie spreekt van 'een groot gemis voor veel mensen' nu de traditie niet doorgaat. "Iets wat is uitgegroeid tot een groot nieuwjaarsevenement met een grote saamhorigheid onder de bewoners van Scheveningen is dit jaar voor ons gevoel afgepakt." Ook wordt het vreugdevuur een 'manier van leven' en 'de belangrijkste periode van het jaar' genoemd. 

De organisatie hoopt dat de 'achterban een plekje kan vinden voor dit grote gemis en dat zij alsnog kunnen genieten van de feestdagen'.