Sprint inzetten

Einde van het jaar nadert, decemberstress slaat toe

04 december 2019 12:01 Aangepast: 04 december 2019 12:31
Archieffoto Beeld © Thinkstock

Heb jij wel alles uit je jaar gehaald? Voor veel mensen is de decembermaand een goed moment om terug te kijken, en daarbij kan de stress soms toeslaan. Toch heeft het volgens deskundigen geen zin om halsoverkop allerlei plannen te maken. "Je kunt nu wel een sprint inzetten, maar je kunt ook over de planning van je jaar nadenken."

"Ik heb vaak het gevoel dat ik niet genoeg heb gedaan", zegt Kim Pot. "Dan denk ik: ik heb niet genoeg hobby's of ik doe te lang hetzelfde werk." Zij plaatste hier een tweet over en ze kreeg veel reacties uit haar omgeving, van mensen die het totaal niet of juist heel erg herkennen.

"Ik vroeg me af of ik de enige ben of niet. Het heeft er bij mij ook nog mee te maken dat ik 31 december jarig ben, dus einde van het jaar is het einde van mijn levensjaar", zegt Kim. "Dan schrijf ik me bijvoorbeeld in voor een tekencursus. En vorig jaar wilde ik ineens een e-book schrijven met andere ondernemers. Dan denk ik: nu ga ik actie ondernemen, ik heb nog een maand."

Maar meestal komt het er uiteindelijk op uit dat ze een nieuw kapsel neemt of totaal andere kleren koopt, zegt Kim lachend. Ze heeft ook dit jaar een afspraak staan om een nieuwe piercing te zetten. En natuurlijk denkt ze tegelijkertijd na over haar huis, werk en of er cursussen zijn die ze nog kan doen. "Ik denk dat ik niet snel tevreden ben. En het einde van het jaar is dan een mooi moment om jezelf onder de loep te nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Survivalguide voor de feestdagen: zo overleef je decemberstress

Volgens psycholoog Robert Haringsma is het menselijk om op dit soort momenten nog even iets te doen waarmee je snel resultaat haalt, maar toch is dat niet de manier als je iets wilt bereiken. "Veel mensen overschatten wat ze gedaan krijgen in een maand en onderschatten wat ze gedaan kunnen krijgen in een jaar", zegt hij.

Het beste is volgens hem om in kleine stappen naar je doel toe te werken. "Voor stressende mensen is dat misschien een goede reminder: het gaat er niet om wat je in aankomende weken gedaan krijgt, maar vooral om wat je in de aankomende jaren voor elkaar krijgt."

Lekker niks doen

Volgens Haringsma moet je jezelf afvragen of je dingen écht moet, zoals je belastingaangifte, of dat je het jezelf alleen maar oplegt. "Dan kun je je afvragen of je er wel wat aan hebt. Helpt het me, of is de stress irritanter dan wat het oplevert?."

Voor de mensen die in december nog van alles gedaan willen krijgen, heeft Haringsma nog wel een 'mooi gedragsexperiment': "Meld je ziek, doe niks en kijk wat er gebeurt als je in 2020 nog niks gedaan hebt. Dan zie je dat het helemaal niet zo erg is dat je al die dingen niet af hebt gekregen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore