Klimaat en gelijkheid

Activisme op Twitter: we hebben een steeds duidelijker mening

03 december 2019 18:50
Beeld © Getty

Vóór klimaatdemonstraties, tégen de vrouwenmars of boos over de boerenprotesten: op Twitter hebben we een steeds duidelijker mening. Het aantal protesttweets nam de afgelopen drie jaar met 57 procent toe, blijkt uit onderzoek van Twitter zelf.

De drie thema’s die de meeste aandacht krijgen op Twitter zijn de planeet, identiteit en gezondheidstoestand. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Twitter.

Volgens de onderzoekers was de afgelopen drie jaar de grootste groei te zien in het aantal tweets over gelijkheid en representativiteit, een stijging van 468 procent. Onderwerpen als gelijke rechten voor homo- en heteroseksuelen, vluchtelingenproblemen en discriminatie van vrouwen op de werkvloer lokken sterke reacties uit op het medium.

Ook werden de zorgen en misstanden over de klimaatproblemen volop gedeeld de afgelopen jaren. De vele activistische leuzen en aankondigingen voor demonstraties gingen hard op Twitter.

Mentale gezondheid

Er is de afgelopen drie jaar ook een verschuiving te zien in de manier waarop gezondheidszorg bespreekbaar wordt gemaakt. Terwijl vroeger meer de nadruk lag op fysieke gezondheid, wordt nu meer over mentale gezondheid gesproken. Onderwerpen als depressies en suïcidale gedachten worden meer bespreekbaar gemaakt.

Volgens data-analist van het AD Thomas Boeschoten is het niet gek dat deze onderwerpen reactie oproepen op Twitter. "Bij veel van deze onderwerpen neemt zowel rechts als links een duidelijk standpunt in. Niet veel mensen zitten in het midden." 

Uiterste meningen

Uit een eigen onderzoek van Thomas Boeschoten en Coen van de Ven blijkt dat de meerderheid van de mensen op Twitter links of gematigd is. Maar toch wordt Twitter volgens hen gedomineerd door rechts. “Hoe actiever je bent op Twitter, hoe zichtbaarder je bent voor andere mensen", legt Boeschoten uit.

Volgens hem zijn rechtse mensen over het algemeen meer actief op Twitter, omdat zij vaker vinden dat hun mening niet wordt gepresenteerd in de offline maatschappij. "Het is niet de spiegel van de Nederlandse samenleving, op Twitter staan vooral uiterste meningen", vindt Van de Ven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter verwijdert inactieve accounts voorlopig toch niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore