Ga naar de inhoud
Vier vragen

Wéér een Amerikaans concept overgewaaid: Giving Tuesday

Beeld © ANP

Na Black Friday en Cyber Monday is de Thanksgiving-week nog niet afgelopen. Vandaag is namelijk de eerste Nederlandse editie van 'Giving Tuesday'. Het idee: na geld uitgeven voor jezelf moet je ook aan anderen denken.

Wereldwijd doneren mensen geld aan goede doelen en maatschappelijke organisaties onder het motto: 'Geef en doe goed!'. Vier vragen én antwoorden over deze dag.

1. Wat is Giving Tuesday?

Het idee van 'Giving Tuesday' is om voorafgaand aan de feestdagen iets voor een ander te doen. Dat kan op allerlei manieren: je kunt geld schenken aan een willekeurig goed doel of zelf een actie beginnen.

2. Hoe is Giving Tuesday ontstaan?

Het concept van deze dag is overgewaaid vanuit Amerika. Deze traditie bestaat daar al acht jaar. Voor Amerikanen is het al een standaard begrip. Oorspronkelijk is deze dag een initiatief van de New Yorkse organisatie 92nd Street Y. #GivingTuesday is via sociale media als Instagram, Facebook en Twitter wereldwijd opgepakt en overgenomen.

Black
Lees ook:
Black Friday succesvol uitgesmeerd: dagenlang meer online aankopen

3. Wordt Giving Tuesday ook vaste kost in Nederland?

Black Friday en Cyber Monday zijn in Nederland sterk overgenomen. Het aantal transacties dat verwerkt wordt op deze dagen is in de afgelopen jaren gestegen, blijkt uit data van het online betaalplatform Ingenico. Ook #GivingTuesday moet volgens de organisatie 'Giving Tuesday Nederland' een succes worden in ons land.

Samen met bekende Nederlanders, waaronder Edwin van der Sar, en influencers via Instagram probeert de organisatie aandacht te vragen voor het initiatief. Nederlanders worden opgeroepen om in actie te komen door middel van de hashtag #GivingTuesdayNL.

4. Is Giving Tuesday al een succes? 

Sinds de eerste editie van Giving Tuesday in Amerika stijgt het geld dat op deze dag aan goede doelen wordt besteed. In 2018 werd er meer dan 360 miljoen euro opgehaald, een stijging van 46 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen werd er 247 miljoen euro gedoneerd.

Meerdere Amerikaanse bedrijven verdubbelen alle bijdragen van donateurs aan goede doelen op Giving Tuesday. Hierdoor proberen ze het nog aantrekkelijker te maken om uitgerekend vandaag een goed doel te steunen.