Nederland

Hoekstra: tuig dat plofkraken bij geldautomaten pleegt berechten

03 december 2019 16:20 Aangepast: 03 december 2019 16:23
Minister Wopke Hoekstra van financiën. Beeld © ANP

We moeten er alles aan doen om het tuig dat plofkraken pleegt bij geldautomaten op te sporen en te berechten. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

De strijd tegen de georganiseerde misdaad, of het nu de cocaïnemaffia is of dit, is een kwestie van lange adem, aldus Hoekstra. De meerderheid van ABN Amro is nog steeds in de handen van de overheid. 

Geldautomaten dicht

Gisteren maakte de bank bekend tijdelijk 470 geldautomaten door het hele land te sluiten na een reeks plofkraken.

Toen afgelopen week al tientallen geldautomaten dichtgingen vond Hoekstra dat al 'tenenkrommend'. "We moeten er natuurlijk alles aan doen om het tuig dat hiervoor verantwoordelijk is op te sporen en te berechten."

Binnen 5 kilometer

Hoekstra zegt het dilemma van de banken wel te begrijpen, maar hij wijst op de schade aan woonhuizen, terwijl er ook gevaar is voor mensen die boven geldautomaten wonen.

Toch hoeven Nederlanders niet veel langer onderweg te zijn naar een geldautomaat, aldus Hoekstra. Er is immers afgesproken met de banken dat er binnen een straal van 5 kilometer eentje moet zijn en dat blijft ook zo, zegt hij.

Een deel van de gesloten automaten komt weer terug, maar dan wel met een veiligere variant. Verder staan sommige geldautomaten nu bij elkaar in de buurt. Op sommige plekken gaat het volgens hem om wel drie of vier, dat is op zichzelf niet nodig, zolang de bereikbaarheid maar gewaarborgd blijft, aldus Hoekstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore