14- en 15-jarigen

'Jongeren voelen zich juist prima door appen en snappen'

03 december 2019 12:52 Aangepast: 03 december 2019 17:24

Het gebruik van social media maakt jongeren een stuk blijer dan uit eerdere onderzoeken is gebleken.

Ze voelen zich vaker vrolijk en geïnspireerd door het gebruik van social media dan jaloers, somber of onzeker, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Positieve gevoelens

De universiteit bekeek het socialmediagedrag van bijna duizend 14- en 15-jarigen. "In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt - dat alle mooimakerij op social media het zelfbeeld van jongeren ondermijnt - blijken de positieve gevoelens de overhand te hebben", constateren de onderzoekers.

Enkele cijfers:

  • Bijna de helft van de ondervraagden (44 procent) zegt 'soms' tot 'heel vaak' positiever naar zichzelf te kijken als ze zich online met anderen vergelijken. 
  • Een kleiner deel zegt erdoor geïnspireerd te raken (41 procent), of trots op zichzelf te worden (40 procent). 
  • Negatieve gevoelens komen ook voor, maar minder vaak: jaloezie (22 procent), onzekerheid (21 procent) en somberheid (19 procent).
  • WhatsApp (96 procent) wordt het meest gebruikt door jongeren, gevolgd door Instagram (83 procent), YouTube (82 procent) en Snapchat (67 procent). 
  • Facebook (35 procent), Pinterest (21 procent), Twitter (9 procent), en TikTok (8 procent) worden veel minder gebruikt.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Groot onderzoek: social media maken tieners echt niet ongelukkig

Iets anders doen

Vrijwel alle ondervraagde jongeren gamen, en daarbij wordt behoorlijk wat gecommuniceerd, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd binnen het Project AWeSome (Adolescents, Well-being & Social Media). De conversatie gaat overigens voornamelijk over het gamen zelf.

Uit het rapport blijkt ook dat de helft van de jongeren nog na tien uur 's avonds op hun telefoon zit. Meer dan de helft zegt zich ervan bewust te zijn dat ze te lang met social media bezig zijn en beter iets anders kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Amsterdamse leerling vergiftigt docent tijdens kookles om mobielverbod

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van