Ga naar de inhoud
Jaarwisseling

Den Haag zet definitief streep door vreugdevuren: vergunning afgewezen

Beeld © ANP

De gemeente Den Haag verstrekt de organisatoren in Duindorp en Scheveningen geen vergunning voor het bouwen van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Dat schrijft waarnemend burgemeester Remkes in een brief aan de gemeenteraad.

Remkes laat daarin weten dat het college van burgemeester en wethouders 'helaas' heeft moeten besluiten 'om niet tot vergunningverlening voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp over te gaan'.

De vergunningen waren nodig omdat de vreugdevuren de afgelopen jaarwisseling enorm uit de hand liepen. De stapels werden veel hoger dan afgesproken met de gemeente, die niet genoeg deed om de regels te handhaven. Smeulend hout kwam neer in Scheveningen en richtte daar veel schade aan.

Verzekeren onmogelijk

De bouwers hadden nu onder meer een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, maar geen verzekeraar wilde daar zijn handen aan branden. Brandweer en politie waren kritisch over de voorgestelde maatregelen voor de veiligheid van de bezoekers.

Onrust
Lees ook:
Onrust in Haagse wijk Duindorp om vreugdevuren: dit weten we tot nu toe

In Duindorp is het al dagen onrustig in verband met het schrappen van het vreugdevuur. Tientallen jongeren richtten vernielingen aan.

Aanhoudingen en invallen

Gisteren zijn twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Ze gooiden onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand. Zondag waren dertien mensen opgepakt. 

Vandaag deed de politie invallen in de Haagse wijk Duindorp in verband met de incidenten.

Reljeugd Duindorp sticht brandjes en smijt met hekken

00:47
Opnieuw is het onrustig in Duindorp. Bewoners zijn het niet eens met het besluit dat er dit jaar geen vreugdevuur is tijdens oud en nieuw.

Kinderdagverblijf Grote Beer ging eerder dicht vanwege de onrust. "De veiligheid van de kinderen staat altijd bovenaan", zegt een woordvoerster van Triodus Kinderopvang, waar Grote Beer onder valt. Als de rellen aanhouden, gaat de opvang ook de komende dagen eerder dicht. 

Duindorper
Lees ook:
Duindorper Leo: 'Dit gaat alle perken te buiten, wij gingen elkaar met blote vuisten te lijf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore