Nederland

Omwonenden teflonfabriek: 'Ze hebben ons vergiftigd'

20 juli 2016 15:06 Aangepast: 12 oktober 2018 14:00
Jan en Ineke uit Dordrecht bekijken de uitslag van hun bloedonderzoek. Beeld © RTL Nieuws

Omwonenden maken zich zorgen om de teflonfabriek Chemours, die een kankerverwekkende stof zou uitstoten. "Ik ben pislink."

De teflonfabriek van Chemours in Dordrecht stoot een kankerverwekkende stof uit over de buurt. Dat schrijft de Volkskrant. Het gaat om de stof GenX, waarvan in laboratoriumtests is aangetoond dat die bij ratten kanker, nierziekte, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt.

"Ik ben echt woedend", zegt Ineke. Ze woont al jaren achter de fabriek, haar man Jan werkte bijna 40 jaar bij Chemours, dat toen nog DuPont heette. "Jan en ik zijn bang. Morgen heb ik een afspraak bij de internist. Ik heb last van mijn slokdarm, pijn onder mijn oksels."

Chemours stelt in een reactie dat de blootstelling aan GenX van werknemers of omwonenden 'heel ver onder de niveaus ligt waarop effecten zijn waargenomen in de testen', zo meldt de Volkskrant. 

Hoge concentraties

Onlangs startte justitie al een onderzoek naar het chemiebedrijf, omdat Chemours in het verleden het giftige C8 gebruikte, waardoor medewerkers mogelijk ziek zijn geworden. Opvallend is dat GenX juist gebruikt wordt omdat het een veilig alternatief zou zijn voor C8. "Welke stof ze ook hebben gebruikt: ze hebben ons vergiftigd", zegt Ineke. "En ik ben bang voor de gevolgen. Ik probeer er niet te veel aan te denken."

Ineke en Jan hebben extreem hoge concentraties C8 in hun bloed. Dat kwam uit een bloedonderzoek dat het echtpaar in april deed op verzoek van het Algemeen Dagblad. "Ik ben een gifkikker", was Inekes reactie toen. Verhuizen is voor het echtpaar geen optie: "Daar hebben we het geld niet voor."

Huisarts

Een huisarts in de buurt van de fabriek, die niet bij naam genoemd wil worden, merkt ook dat bewoners zich zorgen maken. "Mensen hebben vooral veel vragen. Moeten ze wel of geen bloedtest doen? Ze weten niet goed wat ze ermee moeten." Maar het is niet zo dat ze in groten getale bij de praktijk langskomen, zegt de dokter. "Er zijn ook mensen die zich helemaal niet zo'n zorgen maken. Die denken: ik zie het wel."

Zo probeert Sharon (66) te redeneren, al 'lukt het niet altijd'. Ook zij woont in de straat achter de fabriek, al bijna 50 jaar. "Toen ik voor het eerst hoorde over die stoffen, maakte ik me niet zo'n zorgen. Misschien is het onnozel om zo te denken, maar ik heb nog nergens last van." Wel verloor ze twee jaar geleden haar man. Hij had Parkinson, maar ook kanker. C8 en GenX zijn volgens onderzoekers kankerverwekkend. "Het is lastig te zeggen of mijn man kanker heeft gekregen van die fabriek", zegt ze. "Maar het schiet tóch door je hoofd, als je alle berichten in de media leest."

Vruchtbaar

Sharons dochter heeft een vruchtbaarheidsprobleem. "Misschien heeft dat ook te maken met die stoffen, ik weet het niet. Er zijn natuurlijk meer mensen die geen kindjes kunnen krijgen. Maar eigenlijk wíl ik er helemaal niet over nadenken, want we kunnen er toch niets meer aan doen."

Sharon heeft haar bloed, anders dan Jan en Ineke, nog niet getest. "Misschien komt dat nog wel." Zenuwachtig is ze er niet voor. "Als ik ziek word, dan zien we het dan wel weer. Ik probeer me niet gek te laten maken." 

Voor Ineke geldt hetzelfde. Inmiddels heeft ze een kalmeringsmiddel van de dokter gekregen, in de hoop dat ze meer rust krijgt. "Ik had slapeloze nachten. Mijn hoofd zit er vol van." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`