Meer aandacht nodig

'Docenten hebben moeite met herkennen slachtoffers loverboys'

03 december 2019 07:16 Aangepast: 03 december 2019 07:49
Beeld © Getty Images

Vier op de vijf docenten in het voortgezet onderwijs denken dat ze leerlingen die het slachtoffer zijn van mensenhandel niet zullen herkennen. En áls ze het al herkennen, weten ze niet hoe ze iemand kunnen helpen. Dat moet veranderen, vinden ze.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 400 Nederlandse docenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Niet politie, maar psycholoog moet slachtoffers van loverboy horen'

'Mensenhandel kan echt overal voorkomen'

Zowel de docenten als het centrum willen dat er meer aandacht komt voor slachtoffers van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting. "Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat mensenhandel echt overal kan voorkomen en dat er helaas geen enkele school immuun voor is", vertelt de woordvoerder van het centrum, Shamir Ceuleers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loverboys maken jonge meisjes binnen een dag prostituee

Meer aandacht nodig

"Hoewel deze cijfers zeer zorgelijk zijn, is het positief dat de meerderheid van de docenten aangeeft dat er meer aandacht voor mensenhandel moet komen op hun scholen."

Cruciale rol docenten

Volgens het centrum komen op elke middelbare school gemiddeld twee meisjes in contact met loverboys. Het zijn de docenten die dagelijks contact met de leerlingen hebben. Zij spelen dus een cruciale rol bij de oplossing van het probleem, maar dan moeten ze de signalen wel oppikken.

"Dit rapport toont aan dat er werk aan de winkel is. Want als we leraren kunnen mobiliseren in de strijd tegen mensenhandel, dan gaan we aankomende jaren grote stappen zetten in het verdrijven van de mensenhandelaren uit onze scholen en uiteindelijk uit onze maatschappij", vertelt Ceuleers.

Xandra werd verkracht en verhandeld, nu waarschuwt ze voor nieuwe loverboytactieken

Loverboys chatten met tientallen meiden tegelijkertijd. Als dan één meisje een pikante foto stuurt, begint de chantage.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore