COP25 van start

Rutte bij begin klimaattop: belangrijk dat alle landen meedoen

02 december 2019 19:52
Premier Mark Rutte begroet de Spaanse premier Pedro Sanchez op de klimaattop in Madrid. Beeld © AFP

De klimaattop in Madrid is begonnen. Waar zet Nederland op in? Volgens premier Rutte heeft ons land een grote stap gezet met het klimaatakkoord. Nu is het belangrijk dat de ambities ook internationaal omhoog gaan. "Iedereen moet meedoen."

Op een eerdere klimaattop, in Parijs in 2015, sloten 200 landen een historisch klimaatakkoord. Ze spraken af dat de aarde met hooguit 2 graden mag opwarmen, en als het even kan met nog minder: anderhalve graad. De landen hebben vier jaar de tijd gehad om met maatregelen te komen. Volgende maand, 1 januari 2020, gaat het klimaatakkoord officieel in.

Temperatuur stijgt naar 3,2 graden

Maar de maatregelen die de landen nu voorstellen, zijn nog niet genoeg. Met alle plannen die nu gemaakt zijn, wordt het doel van Parijs lang niet gehaald. Uit een rapport van de VN blijkt dat we nu afkoersen op een temperatuurstijging van 3,2 graden. 

Sterker nog, de concentratie van broeikasgassen in de lucht, die voor de temperatuurstijging op aarde zorgen, is sinds die afspraak niet gedaald, maar juist verder gestegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concentratie CO2 in atmosfeer hoger dan ooit: 'Geen daling te zien'

Met nog een maand te gaan is is deze top dus de laatste kans om afspraken te maken over hoe we er met zijn allen voor gaan zorgen dat de temperatuur niet meer dan 2 graden gaat stijgen.

Vrijwel alle landen ter wereld proberen de komende dagen overeenstemming te bereiken. 

49 procent minder CO2-uitstoot

Nederland loopt op de troepen vooruit. Ons land heeft afgesproken dat we over tien jaar 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Op de klimaattop hoopt Rutte zo veel mogelijk andere landen ervan te overtuigen dat de uitstoot zelfs met meer dan de helft - 55 procent - moet dalen.

Dat we ook zelf onze doelen niet lijken te halen, is volgens Rutte geen probleem. "Daar schrik ik niet zo van. Het zal vaker gebeuren dat de uitstoot soms hoger blijkt omdat de economie sneller groeit. Dan moet je weer bijsturen en dat gaan we ook doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spoedklus maar wel een belangrijke: Madrid maakt zich op voor klimaattop

Voorlopig wordt in Parijs vooral nog gesteggeld over de details van het Parijs-akkoord. Over wie de rekening gaat betalen, en hoe we ervoor zorgen dat landen ook daadwerkelijk hun plannen uitvoeren. "Voor Nederland is het belangrijk dat ambities ook internationaal omhoog gaan, iedereen moet meedoen. En het moet op een geleidelijke manier waardoor mensen hun manier van leven niet in een keer hoeven aan te passen."

'Weerstand is begrijpelijk'

De besluiten die we moeten nemen, zijn volgens Rutte 'niet altijd makkelijk'. "Weerstand is begrijpelijk, want klimaatbeleid raakt het leven van mensen direct. Dat geldt voor Nederland, en voor andere landen. We kunnen van elkaar leren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore