Bank vaak doelwit

ABN AMRO sluit per direct honderden geldautomaten na golf plofkraken

02 december 2019 18:11 Aangepast: 02 december 2019 19:02

ABN AMRO sluit 470 geldautomaten door het hele land na een reeks plofkraken. "Het veroorzaakte angst en onrust bij omwonenden en ondernemers", laat de bank in een persbericht weten. Vorige week werden al enkele tientallen geldautomaten gesloten. Nu zijn dat er nog veel meer.

De afgelopen periode was er een golf aan gewelddadige plofkraken bij de bank. Eén bepaald type pinautomaat was telkens doelwit. "Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben we besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten."

Van de 470 gesloten geldautomaten zijn er 380 van ABN AMRO zelf en 90 die recent zijn omgebouwd tot een merkloze Geldmaat. Uit alle gesloten automaten is het geld gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN AMRO sluit tientallen geldautomaten na reeks plofkraken

Tijdelijke sluiting

Hoe lang de geldautomaten gesloten blijven, is nog niet bekend. Het is nu nog een tijdelijke noodmaatregel. "Per automaat wordt er gekeken naar een oplossing", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zo kan een ander type geldautomaat worden geïnstalleerd.

ABN AMRO heeft op ongeveer 400 locaties in Nederland andere types geldautomaten. Die blijven wel in gebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore